Annons

Annons

7 spännande mattrender du måste ha koll på inför 2018



Minskad konsumtion men ökat intresse för mat och dryck. Vår hälsa blir allt viktigare och vi dricker mindre alkohol. Så ser några av trenderna inom mat och dryck ut just nu.

Likt andra intresseområden (ex. mode, inredning, teknik) i världen är hållbarhet och miljöpåverkan två stora trender även inom kategorin mat och dryck. Det framkommer i den årliga trendrapporten som Food & Friends har tagit fram inför 2018.

Läs också: Det ultimata festarmbandet tycks vara här – rymmer 100 ml vätska

Vi lär oss allt mer om hälsa och hur våra kroppar fungerar vilket gör att vi bryr oss mer om vad vi stoppar i munnen och därtill minskar också vår alkoholkonsumtion, särskilt hos de yngre generationerna.

Annons
Gilla ELLE på Facebook

Här är 7 spännande mattrender 2018:

1. Waste

Waste kallas den rörelse som verkar för att minska matsvinnet, något som numera är en självklarhet efter att mängden matsvinn har uppdagats under de senaste åren. Rester från råvaruproduktion återvinns och används som nya produkter. Kaffe återfinns som ny dryck, kaffemjölk, energipellets, vedträn och ansiktsskrubb.

2. Hållbarhet

Även hållbarhet är en av årets stora trender. Tillverkarna gör om sina förpackningar och väljer material som är mer miljövänliga. Även matmarknader har smarta serveringslösningar och många har mer eller mindre eliminerat behovet av förpackningar.

3. Förändrat konsumtionsmönster

Vårt konsumtionsmönster förändras och materiella ting ersätts nu till tjänster och upplevelser. Det är främst den yngre generationen som inte vill bidra till ökad konsumtion. De påverkas av ekonomi, miljömedvetenhet och urbanisering, något som har resulterat i att de bor på mindre yta och att kollektivboende kommer att öka.

Läs också: Drinktips: 3 olika whiskey sour

4. Upplevelser på restauranger

Nu höjs ribban för restaurangägare. Att bara göra sina gäster mätta räcker inte. Ett restaurangbesök ska stimulera alla sinnen och ge oss en fullfärdig upplevelse. Tänk restaurang Enigma i Barcelona, som kockbröderna Adriá står bakom, där upplevelserna står överst på menyn och gästerna guidas genom en labyrint i lokalen mellan 45 rätter.

5. Ensamätande

Soloboende kommer att stå för den största globala ökningen med 32 % fram till år 2030 enligt Euromonitor International. Man förklarar utvecklingen med ökad utbildning, förbättrade möjligheter att klara sig på egen hand samt en större andel äldre.

Som ett resultat av detta äter och dricker vi oftare med bara oss själva som sällskap. I framtiden gör restauranger ett misstag om de inte inreder med en bardisk framför det öppna köket där kockarna kan agera värdar. I Sydkorea har man förstått att sologäster har kortare sittider och att solostolar därför är värda mer än sällskap. Här anses det vara status att ses ensam på restaurang och flera restauranger inreds med små bås med tillhörande individuella grillar och tv-skärmar.

Läs också: 9 stora drinktrender 2018

6. Immersive theatre

Glöm det gamla barhänget. Nu dricker och äter du samtidigt som du ser på teater – och du ingår själv i rollbesättningen. Du är helt enkelt med och skapar din kväll själv. Ta en drink med huvudrollsinnehavaren, bli jagad av tjuvar och hjälp till att lösa ett brott.

7. Tarmflora

De senaste åren har ordet tarmflora blivit rejält trendigt. Att vår tarmflora, alltså bakterierna i vår tarm, hör ihop med vår hälsa är bevisat flera gånger om. Äter vi mat som bakterierna tycker om får vi ett starkare immunförsvar, mindre gasbildning och överlag en bättre hälsa. Nästa år kommer vi bli ännu mer varse om hur stor roll tarmfloran spelar i vårt liv och råvaror kommer att väljas ut tack vare dess positiva egenskaper för just tarmarna.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

 

(2)
(0)
Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar