Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Veganvänliga midsommarrecept – våra bästa tips

18 jun, 2020 
AvRedaktionen
recept vegan potatissallad
Sill, spröd marängtårta och gravad lax – går det att göra i veganska varianter? Bara lugn – här är våra bästa tips till en veganvänlig midsommar!
Annons

Vegansäkra midsommarbordet

recept potatissallad vegan midsommarmat
Hur ska man tänka när man bjuder veganer på midsommarmat? Här är några tips!
  1. Det som inte ingår i en vegan-diet är animaliska produkter som kött, gelatin, skaldjur, ägg, fisk, fågel, honung och mjölkprodukter.
  2. Kött kan ersättas med produkter som påminner om kött, exempelvis sojaprotein, tofu, tempeh, oumph, pease.
  3. Likaså finns mjölk, ost, smör och yoghurt i veganska varianter som havregrädde, olja eller mandelsmör, cashewost och sojghurt.
  4. Det finns förstås även veganglass, -choklad, -korv, -godis och -majonnäs, t ex!
  5. Glöm inte heller att kolla att vinet är veganskt, en del viner är nämligen klarnade med hjälp av animaliska produkter. Veganviner finns uppmärkta på Systembolaget.

Här kommer några härliga recept till midsommarfesten som passar veganer.

Potatissallad med sparris

Även supergod till grillat.

6–8 portioner

800 g färskpotatis

1 knippe sparris

1 knippe rädisor

1 ask krasse

Ätbara blommor

senapsvinägrett:

1 msk dijonsenap

2 msk vitvinsvinäger

3/4 dl olivolja

1–2 tsk strösocker

Salt och nymalen svartpeppar

1/2–1 msk vatten

Gör så här:

  1. Tvätta och skrubba färskpotatisen och dela de större i mindre bitar. Koka i saltat vatten, ca 10–15 minuter tills mjuk.
  2. Häll av kokvattnet och låt svalna helt.
  3. Ansa sparrisen och spara 4–5 stycken. Dela de övriga i tre delar och koka dem i saltat vatten någon minut, häll av kokvattnet och kyl ner.
  4. Skölj och ansa rädisorna, skiva dem tunt. Skiva även de råa sparrisarna tunt.
  5. Arrangera potatisen och grönsakerna på ett stort fat eller i en skål.
  6. Vispa samman ingredienserna till vinägretten och häll den över salladen.
  7. Dekorera gärna med finklippt krasse och ätbara blommor.

Aubergine-”sill”

”Senapssill” på veganskt vis. Supergott!

4 portioner

1 stor aubergine

lag

1 1/2 msk salt

1 msk socker

1 msk hackad dill

1/2 krm mald kryddpeppar

Dressing:

5 msk grov senap

2 msk dijonsenap

2 msk farinsocker

2 msk ättiksprit, 12 %

Annons

2 dl matolja

Salt och nymalen svartpeppar

1/2 dl hackad dill

Gör så här:

  1. Skölj och skär av ändarna på auberginen. Skär den i 4 längder och lägg i en plastbytta.
  2. Blanda ingredienserna till lagen och fördela jämnt över auberginen.
  3. Lägg på locket och låt grava över natten.
  4. Häll av spadet från auberginen och skär den i sneda skivor, ca 2 cm breda.
  5. Blanda grov senap, dijonsenap, ättiksprit och farinsocker. Vispa i matoljan med en visp till en slät dressing. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt dillen och vänd ner auberginen.
  6. Låt mogna ett dygn i kylen innan servering.

Gravad morot

Istället för gravad lax.

4–6 portioner

500 g morötter

1 1/2 dl grovsalt

Lag:

10 krossade vitpepparkorn

1 dl dill

1 msk ättiksprit, 12%

3 msk strösocker

3/4 dl vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala morötterna och lägg dem tätt i en liten form. Häll på saltet. Baka mitt i ugnen ca 40 minuter (beroende på morotens tjocklek). De ska ha ett litet tuggmostånd kvar.
  2. Ta från ugnen, borsta bort saltet, låt svalna.
  3. Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Låt svalna.
  4. Lägg morötterna i dubbla plastpåsar tillsammans med lagen. Pressa ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut.
  5. Låt ligga kallt över natten.
  6. Låt morötterna rinna av. Skiva morötterna tunt inför servering.

Marängtårta på kikärtsspad

recept marängtårta vegan midsommar
Maräng går att göra på kikärtsspad istället för äggvita.

Fluffigt och frasig, precis som maräng gjord på äggvita.

8 bitar

1 dl kylskåpskallt kikärtspad

2 dl strösocker

1 tsk pressad citronsaft

Topping:

3 dl växtbaserad vispbar ”grädde”

2 msk florsocker

Garnering:

1 liter färska bär

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100°C. Vispa kikärtsvätskan tills den är vit och fluffig och, precis som för äggmaräng, när du kan vända bunken upp och ned. Vispa ner socker, lite i taget.
  2. När smeten är fast och glansig är smeten klar. Vispa i citronsaften mot slutet.
  3. Klicka ut smeten och forma till en rund tårtbotten, ca 25 cm i diameter.
  4. Grädda tills marängen släpper från pappret, cirka 2 1/2 timme. Stäng av ugnen och låt marängen ligga kvar och svalna.
  5. Vispa växtbaserad grädde fluffigt tillsammans med florsocker.
  6. Klicka upp ”grädden” på marängbotten och toppa med färska bär.

Av: Sofia Andersson

Foto: Lisa Björner

LÄS MER:

 

 

 

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons