Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Huevos rancheros med bönor, ägg och salsa

27 jan, 2019 
AvRedaktionen
Huevos rancheros med bönor, ägg och salsa.
Huevos rancheros med krämigt ägg, kryddiga bönor och frisk tomatsalsa på mjuk tortilla. Unna dig den här fantastiska rätten en söndagsmorgon och du står dig till långt efter lunch.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Huevos rancheros (”ranchägarens ägg” på spanska) är en mexikansk maträtt som ofta serveras till frukost eller lunch. Rätten består av ägg (huevos) på stekta eller friterade tortillas med tillbehör som salsa, bönor, ris, avokado och koriander. Här är vårt bästa recept!

4 personer

Tid: 45 minuter

Frästa bönor:

1 burk svarta bönor, ca 400 g

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta (skalad och hackad)

2 skivor bacon (tärnade)

1 tsk mald spiskummin

1–2 dl hönsbuljong

salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

Häll av bönorna i durkslag och skölj dem. Hetta upp olivoljan i en stor panna och fräs vitlök och bacon lätt. Tillsätt bönorna och spiskummin låt de fräsa med en minut. Sänk värmen till medel och mosa bönorna grovt med en gaffel. Späd med buljong eller vatten och rör till en mosig röra. Smaka av med salt och peppar.

Tomatsalsa:

6 stora tomater

1 liten gul lök

1 kruka koriander

1 msk olivolja

salt och nymald svartpeppar

Annons

Gör så här:

Dela tomaterna horisontellt och gröp ur kärnhusen med en sked och släng dem. Ställ tomaterna upp och ner på hushållspapper så de får rinna av. Skala och hacka löken och koriandern men spara lite koriander till dekoration. Hacka tomatköttet och blanda allt med oljan. Smaka av med salt och peppar.

Till servering:

4 ägg

4 små mjuka vete- eller majstortillabröd

Gör så här:

Stek äggen i lite olja på ena sidan. Salta. Ta upp och lägg åt sidan. Stek bröden lätt på båda sidor. Lägg bönröran på bröden, lägg ett ägg ovanpå och toppa med tomatsalsa och resten av koriandern.

Tortilla med frästa bönor, ägg och tomatsalsa.
Tortilla med frästa bönor, ägg och tomatsalsa.

Av: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons