Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Tore Wretmans köttbullar med gräddsås

15 maj, 2017 
AvJenny Norberg
Tore Wretmans köttbullar med gräddsås.
Klassiskt köttbullsrecept av Tore Wretman, som gjorts mer barnvänligt med ett tillägg: När löken är lätt brynt mixas den till puré, eftersom många barn inte gillar lökbitar i färsen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Tid: 30 minuter

Du behöver:

200 g nymalet nötkött

100 g nymalet kalvkött

100 g nymalet fläskkött

1/2 dl ströbröd (eller 1 dl vitt matbröd i smulor)

2 dl vispgrädde

1 gul lök (hackad)

smör (till stekning)

1 ägg

salt och nymalen vitpeppar

Gräddsås:

sky från stekpannan

1 msk smör

1 msk vetemjöl

japansk soja

1 köttbuljongtärning

ca 1/2–1 dl vispgrädde eller mellangrädde

Till servering:

hemlagat potatismos, lingonsylt och pressgurka (eller saltgurka)

Gör så här:

Lägg ströbrödet i grädden så det blöter upp ordentligt. Rör om då och då. Skala och hacka löken. Värm smöret i en stekpanna. Lägg i löken när smöret tystnat, och bryn den på svag värme. Tillsätt den brynta löken i det uppblötta ströbrödet. Rör ner ägget. Kör med stavmixer så löken blir puré. Blanda de olika färserna i en stor bunke. Tillsätt lökblandningen och rör om väl. Stänk i några droppar vatten så färsen blir smidig i konsistensen. Smaka av med salt och peppar. Ta ett smörpapper och skölj av det med kallvatten. Forma små fina köttbullar och lägg på papperet, men gör först ett par och provstek dem i lite smör. Smaka om det behövs ytterligare kryddning. Forma resten av smeten till små fina bullar, och lägg upp dem på smörpapperet. Stek köttbullarna i omgångar i smör i stekpanna.

Annons

Häll över köttbullarna till en gryta. Koka ur pannan med några matskedar vatten efter varje omgång köttbullar, och häll på skyn. När alla köttbullar är stekta, dra pannan av värmen. Lägg i 1 msk smör och pudra över mjölet, vispa ner grädden och smula i buljongtärningen. Vispa flitigt, så mjölet inte klumpar sig.

Sätt pannan på svag värme och låt såsen koka upp. Den ska vara rätt tjock. Sila ner såsen över köttbullarna i grytan. Skaka grytan då och då så såsen blandar sig med skyn. Smaka av såsen och håll köttbullarna varma till servering.

Servera med potatismos, lingonsylt och pressgurka.

Tore Wretmans köttbullar med gräddsås. Foto: Shutterstock
Tore Wretmans köttbullar med gräddsås. Foto: Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons