Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Surf and turf med rödvinssås och tryffelpotatispuré

25 sep, 2016 
AvRedaktionen
Surf and turf med rödvinssås och tryffelpotatispuré.
Surf and turf är en riktig klassiker som bjuds alldeles för sällan. Kombinationen av rosa­stekt oxfilé, kräfta och tryffel imponerar på de flesta. Prova!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Tid: 45 minuter

Du behöver:

800 g oxfilé

salt och nymalen svartpeppar

50 g smör

ett par kvistar färsk timjan

4 kokta signalkräftor eller havskräftor

Rödvinssås:

1 msk smör

putset från oxfilén, inte senor

2 schalottenlökar (finhackade)

5 vitlöksklyftor (finhackade)

1 morot (finhackad)

1 liten bit rotselleri (finhackad)

ett par kvistar färsk timjan

ett par kvistar färsk basilika

6 dl kraftigt rödvin

4 dl kraftig oxbuljong

1 nypa råsocker

salt och nymalen svartpeppar

eventuellt maizena att reda såsen med

Tryffelpotatispuré:

600 g mjölig potatis, skalad

2 msk smör

1 1/2–2 dl vispgrädde

ett par droppar vit tryffelolja, efter smak

färskpressad citron, efter smak

salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

Putsa och skär köttet i fyra lika stora bitar och krydda med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör och ett par kvistar timjan och låt det gå klart i ugnen på 150° tills innertemperaturen är 52–54° (för mediumstekt). Låt köttet vila ett par minuter och servera med kräftor, rödvinssås och tryffelpotatispuré.

Annons

Fräs putset från köttet, schalottenlök, vitlök, rotfrukter och örter i smör. Låt grönsakerna bli lätt gyllenbruna och tillsätt därefter rödvin, oxbuljong och råsocker. Låt såsen reducera på svag värme tills lite mindre än hälften återstår. Sila och smaka av med salt och svartpeppar. Red eventuellt av såsen med lite maizena för att få den tjockare.

Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Koka upp grädden. Häll av kokvattnet från potatisen och låt ånga av. Vispa sönder potatisen i maskin och tillsätt smör och grädde. Vispa purén slät, fluffig och krämig. Smaka av med tryffelolja, citronsaft, salt och vitpeppar.

Surf and turf med rödvinssås och tryffelpotatispuré.
Surf and turf med rödvinssås och tryffelpotatispuré.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons