Studie: Pizza kan göra dig mer produktiv på jobbet

Trodde du att man blev mer produktiv på jobbet av mer pengar? Tänk om! En studie visar nämligen att det är pizza som gäller.
13 mars, 2018

Oavsett om du redan älskar ditt jobb eller ej – en liten morot mår vi alla bra av. Frågan är dock – vilken morot blir vi mest produktiva av? Tro det eller ej, men en studie, publicerad i en bok kallad Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations, skriven av psykologen Dan Ariely, visar att det som gör oss allra mest produktiva är pizza.

Läs också: Åtta av tio svenskar: Tanken på pizza gör oss lyckliga

Studien ägde rum på ett teknikbolag i Israel och det hela gick ut på att man delade upp de anställda i olika grupper. De olika grupperna fick sedan ett av tre textmeddelanden. Det ena meddelandet lovade pizza, det andra en bonus på 27 dollar och det tredje en komplimang från chefen. De utlovade ”morötterna” skulle fås om man nådde dagens uppsatta arbetsmål.

Läs också: Ät pizza och få betalt för det – så söker du världens bästa jobb

Studien visade att den grupp som lovades pizza jobbade allra hårdast. Pizzagruppen ökade produktiviteten med 6,7 procent. Den grupp som ökade produktiviteten näst mest var den grupp som utlovats en komplimang från chefen. Det visar sig alltså att pizza (och beröm) smäller högre än pengar…

Läs mer om studien här, hos Ladbible.