Stor intervju med Linnea Jarnrot – vinnare av Sveriges mästerkock
– När jag träffade dig på audition var du bara en i mängden. Du var okej, du snubblade vidare till audition, sa Niklas Ekstedt i finalen efter att Linnea Jarnrot presenterat sin sista rätt i mästerkocksköket. Nu står du här med dundersjälvförtroende och pratar som en kock!
Niklas var minst sagt imponerad över smakresan Linnea gjort i höstens säsong av Sveriges mästerkock. Hon har gått från att vara säsongens underdog till att med lätt hand filea en makrill som ett proffs. Men Linneas resa började lite trevande, hon säger själv att hon var rätt tramsig i kvalet i Gävle och tog inte det hela på allvar förrän en bra bit in i säsongen.
– Mitt enda mål var att gå vidare till Gävle. För efter Gävle kände jag att jag kan ge upp, då behöver jag inte vara med mer. För mig var det en tillräcklig bekräftelse på att jag kan laga mat.
Trots att hon gick vidare till topp 12 i Stockholm hade Linnea svårt att ta det hela på allvar. Hon satte upp små delmål: att inte åka ut först, sen överleva de två första programmen. Det var som att hon gled på ett bananskal fram till topp sex.
– Maten smakade alltid bra men var otroligt ful! säger hon och skrattar.
Men halvvägs in i programmet hände något, Mischa Billing tyckte att hon flamsade för mycket och att hon inte tog det på tillräckligt stort allvar. Hon påminde henne om att flera tusen söker till programmet varje år och att hon faktiskt tagit sig till topp sex – det är nu det är dags att lägga manken till.
– Då vände det för mig. När Mischa sa det fick jag någon sorts självinsikt, att det var respektlöst att jag bara gick omkring och lallade. Jag började lägga manken till, ansträngde mig i uppläggningar och det var ju då jag börjar vinna tävlingar.
Precis innan Linnea gick in i programmet hade hon sökt ett jobb som hon inte fick, enligt rekryteraren fick hon inte tjänsten för att hon var "för energisk". Det var feedback som tog hårt och den känslan följde med in på inspelningen. Att kliva in i ett tävlingssammanhang där andra ska bedöma din mat tillsammans med elva främlingar är minst sagt en annorlunda situation.
– Man försöker anpassa sig mycket efter sin omgivning och det blir lätt att man går in i en roll som man kanske egentligen inte är. Jag vet inte riktigt varför det är så, kanske är det för att jag kommer från en liten ort och ville passa in.
3 saker jag lärde mig av juryn
1. Mischa Billing: Var inte rädd för att trycka på med smak, bry dig inte om vad någon annan tycker och våga lita på ditt smaksinne.
2. Thomas Sjögren: Man behöver inte överkomplicera allt. Arbetar man med bra råvaror räcker det med att balansera upp smaken. Låt råvaran glänsa i sig själv!
3. Niklas Ekstedt: Uppläggen behöver inte vara för avancerade så länge tekniken är bra. Om maten inte är god så kan du inte äta den, då kvittar det hur fin tallriken är.
Var nära att lämna programmet
Linnea beskriver sig själv som hårdhudad, hon har svårt för att visa känslor – och extra svårt var det under programmets gång. Ett återkommande inslag i Sveriges mästerkock är när deltagarna får brev hemifrån, så även för årets hemmakockar. När Linnea fick brev från sin gamla chef från fiskbutiken hon jobbat i kände hon bara att hon ville hem.
– Jag hade så svårt att leva i stunden när vi spelade in. Då fick jag så extrem hemlängtan, där och då ville jag bara hem och leva mitt liv. Det gick så dåligt, jag kände att jag bara skämde ut mig själv så jag gick till produktionen och sa att jag ville avsluta min medverkan i programmet.
Producenten var förstående men uppmuntrade Linnea att känna efter lite till innan hon bestämde sig för att åka hem och det gick hon med på. Hade han inte varit så peppande och förstående hade hon åkt hem, men hon bestämde sig för att vara kvar – och tur var väl det. Linnea fortsatte sin resa i Sveriges mästerkock men trots upprepade lovord från juryn hade hon svårt att ta till sig att de faktiskt gillade det hon lagade.
– Jag hade svårt att förstå hur jag skulle reagera i den pressade situationen för att jag trodde helt enkelt inte på vad de sa.
Det är rörande att se hur Linnea gått från att vara en underdog till att bli en fullfjädrad mästerkock. Hennes självförtroende har växt och idag pratar hon om smaker på ett sätt knappt professionella kockar gör. En naturbegåvning enligt Thomas Sjögren.
– Linnea har det ju naturligt i sig att förstå hur smaker fungerar och hitta den där balansen i rätter som alla inte har. Under alla mina år i restaurangbranschen har jag aldrig skådat en sådan naturbegåvning, sa Thomas i finalavsnittet.
Aktuell med sin första kokbok
Sedan Linnea var tio år gammal har hon vetat att hon vill jobba inom fiskindustrin så det är föga förvånande att hennes kokbok handlar om just det. Hennes kokbok Fisk & Skaldjur – Från stekt sill till löjromstacos (Norstedts) fokuserar på allt det goda havet har att erbjuda. Förutom att bjuda på läckerheter som asiatiska fiskburgare, räkmacka deluxe och sin vinnande smörstekta torskrygg med espressosås, guidar Linnea läsaren med smarta fiskguider och vilka frågor att ställa när man handlar i en fiskbutik.
– Min kokbok handlar framför allt om att mat ska vara lättillgänglig och inte krånglig. Jag, som själv är från ett småsamhälle, vill att det ska vara enkelt att hitta ingredienserna till ett recept. Du ska inte behöva beställa grejer online eller handla i speciella detaljhandelsbutiker för att kunna laga mat. Allt som används i mina recept går att hitta på din närmaste mataffär.
Linnea känner sig lite vilsen, det är nu resan börjar på riktigt. Juryn tyckte hon skulle söka till Årets Kock men Linnea känner att hon har mycket kvar att lära innan hon är redo för det – även om det lockar att fortsätta tävla i matlagning. Idag jobbar hon extra på restaurang och vill lära sig allt som går.
– Jag kan absolut tänka mig att tävla mer som matlagare men jag måste bygga mig mer erfarenhet först för att det är så mycket som jag märker nu när jag kommit ut i riktiga restaurangkök att jag inte kan. Det är i ett restaurangkök man lär sig laga mat – på riktigt.
Linnea jarnrot
Ålder: 23
Gör: Jobbar deltid på restaurang.
Aktuell med: Vinnare av Sveriges mästerkock och kokboken Fisk & Skaldjur – Från stekt sill till löjromstacos (Norstedts)
Instagram: @linneajarnrot
Förutom vinsten, vad tar du med dig från din tid i Sveriges mästerkock?
– Först och främst att vara på stunden. Jag hade svårt att vara i stunden när jag var där och det är jag lite ledsen över nu i efterhand. Men också att jag vågade säga ja och släppa tyglarna. Jag trodde jag ville ha Volvo, villa, vovve och ett välbetalt kontorsjobb, jag ville vara den som ansågs som framgångsrik i andras ögon. Men jag har insett nu att så behöver det inte alls vara, bara man är nöjd. Har du ett jobb som du inte tycker är kul spelar det ingen roll, för du kommer du inte vilja gå dit ändå.
Nu väntar kokbokssläpp, fler lärorika timmar i köket och en pop up-restaurang nästa år – även om Linnea inte vet exakt vad som väntar håller hon sig sysselsatt med mat på olika sätt.
– Det är okej att känna av lite efter vägen, jag har lärt mig att hela livet inte behöver vara förutbestämt.
Läs mer: 3 recept ur Linneas kokbok Fisk & Skaldjur – Från stekt sill till löjromstacos

