Sommarens godaste jordgubbspaj – så här gör du den!

Recept jordgubbspaj
En härligt rustik jordgubbspaj, galette, bjuder vi gärna på i sommmar. Här är receptet!
Annons

Jordgubbspaj med röda bär

Recept jordgubbspaj
Jordgubbspaj med röda bär.

Rustik, smakfylld, sommarhärlig!
6–8 personer

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1/4 tsk flingsalt
75 g kallt smör
100 g färskost
1–2 msk iskallt vatten

Annons

Röda bär-fyllning:

500 g rabarber, hallon, jordgubbar och röda vinbär
1 dl strösocker
1 citron, finrivet skal
1 msk färskpressad citronsaft
1/2 tsk malen kardemumma
3 msk majsstärkelse

Till pensling:

1 ägg
1 msk mjölk
1 nypa flingsalt
1/2 msk rårörsocker

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, socker och salt i en skål. Tärna smöret och tillsätt mjölblandningen. Nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.
  2. Tillsätt färskost och blanda med en gaffel till en smulig deg. Tillsätt kallt vatten (börja med en mindre mängd och öka om degen känns för torr) och fortsätt blanda med gaffeln.
  3. När du kan ta en bit av degen och den håller ihop när du trycker ihop den har du tillsatt tillräckligt med vatten. Tryck försiktigt ihop smulorna till en deg. Slå in i plastfolie och lägg in i kylen i minst 1 timme men gärna över natten.
  4. Skala rabarber, skär i tunna bitar. Repa vinbär. Skär jordgubbar i skivor. Ansa hallonen. Blanda alla bär i en skål, spara några jordgubbar och hallon till servering. Tillsätt socker, rivet citronskal, citronsaft, kardemumma och majsstärkelse och rör om försiktigt.
  5. Kavla ut degen till en stor rundel (3–4 mm tjock) på en lätt mjölad arbetsyta. Flytta degen till en skärbräda med bakplåtspapper genom att försiktigt rulla upp den på kaveln.
  6. Lägg ut bären på degen, men lämna cirka 4 cm av kanten fri från fyllning. Vik upp kanten över bären och tryck till lite lätt så att degen hålls på plats. Du kan klippa degen lite i kanten om det gör det enklare att vika.
  7. Ställ in galetten i frysen i cirka 15 minuter. (Så håller den formen bättre i ugnen under gräddningen.) Värm ugnen till 200°. Plocka fram galetten och lägg den med bakplåtspapperet på en plåt.
  8. Vispa ägget till penslingen med mjölk och salt. Pensla kanterna med blandningen och strö rårörsocker över.
  9. Grädda galetten i nedre delen av ugnen i 40–45 minuter, tills pajkanten är gyllenbrun och fyllningen bubblig och mjuk. Täck med folie om den får för mycket färg.
  10. Ta ut och låt svalna helt. Strö över några färska bär. Servera gärna med vispad grädde eller glass.
Annons

av Alexandra Michot, Charlotte Huguet

Annons

foto Ricard Romain

LÄS MER:

 

Annons
Dela på:

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN:


Annons

Laddar
https://www.elle.se/mat-och-vin/snygga-knivstall-till-koket/