Skumbollar med jordgubbsgömma

Skumbollar med jordgubbsgömma.
Ljuvliga skumbollar med jordgubbar och mörk choklad. Pensla dem med glitter och servera dem samma dag. Lite pilligt, men värt insatsen!
Annons

12–15 stycken

Botten:

150 g mandelmassa
30 g äggvita (ca 1 st)
60 g socker (ca 1 dl + 1 msk)
1 msk frystorkade jordgubbar

Fyllning:

1 dl vatten
300 g socker (ca 3 dl)
150 g äggvitor (ca 4 st)
12–15 jordgubbar

Annons

Topping:

500 g mörk choklad
ätbart guldglitter, finns t ex på leilasgeneralstore.com eller Mill & Mortar

Gör så här:

Vispa ihop mandelmassa med äggvita och socker. Krossa de frystorkade jordgubbarna i mortel, rör ner i mandelmassasmeten. Klicka upp i spritspåse med en tyll på cirka 5 cm i diameter. Spritsa ut smeten till runda bottnar på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen på 200° i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler.
Koka upp vatten och socker och koka i 2 minuter. Vispa äggvitorna styva, gärna i maskin. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggskummet och vispa i cirka 15 minuter tills smeten svalnat till rumstemperatur.

Annons

Snitta bottnarna på jordgubbarna så de står stadigt, ställ dem på mandelmassebottnarna. Ställ bottnarna på foten på ett uppochnedvänt vinglas. Klicka upp marängsmeten i spritspåse och spritsa runt jordgubben genom att snurra på vinglaset. Ställ sedan alla skumbollar i kylen i 2 timmar så marängen stelnar.

Annons

Grovhacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikro. Ställ skumbollarna på ett galler över en skål. Häll den smälta chokladen över en och en. När chokladen i skålen är slut byter du till den skål som ligger under gallret, som är fylld med överbliven avrunnen choklad. Fortsätt så tills alla skumbollar är chokladtäckta. Pensla dem med glitter och servera dem samma dag.

Skumbollar med jordgubbsgömma.
Skumbollar med jordgubbsgömma.

Recept: Inge Skovdal
Foto: Maria Fabricius Tegner

[newsletter]

Dela på:

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN:


Annons

Laddar