Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Sillceviche med gurkkulor och citronmajonnäs

19 jun, 2016 
AvRedaktionen
Sillceviche med gurkkulor och citronmajonnäs.
Svensk variant av ceviche med inlagd sill, dill och gurka. Servera i små glas eller koppar och klicka på citronmajonnäs och några skivor crostini.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6 personer

35 minuter + marinering över natten för sillen

Du behöver:

2 burkar inläggningssill (à 420 g)

3 dl vatten

1 dl ättikssprit (12 %)

socker

1 tsk torkade korianderfrön

7 cm färsk ingefära (skivad i slantar)

1 lime (saften samt skalet i långa strimlor)

1 citron (saft samt skalet i långa strimlor)

1 gurka (skalad)

1 röd chili (finhackad)

1 liten rödlök (finhackad)

10 cocktailtomater (skivade)

1 dl blandad hackad dill och gräslök (eller koriander för mer klassiska cevichesmaker)

1 liten ljus baguette (skivad i tunna skivor, det ska bli ca 3 skivor per person)

olivolja att pensla på brödet

Citronmajonnäs:

1 äggula (rumstempererad)

1 rågad tsk dijonsenap

1/2 ekologisk citron (skal och saft)

1 1/2–2 dl neutral olja

(t ex raps eller majs)

salt (efter smak)

1/2 tsk honung

Gör så här:

Börja med sillen. Blanda vatten, ättika och 2 dl strösocker i en kastrull och koka upp tills sockret löst sig. Dra kastrullen från plattan och tillsätt

Annons

korianderfrön. Skala och dela ingefäran i bitar. Lägg i skal från lime och citron samt ingefäran i den varma lagen. Låt inläggningen kallna.

Skölj inläggningssillen ordentligt med kallt vatten och torka av på papper. Skiva i fina bitar och lägg över i burk tillsammans med den svalnande

lagen. Låt stå över natten.

Vispa ihop äggulan med senap till majonnäsen, citronsaft och -skal. Fortsätt att vispa medan du tillsätter oljan droppvis, mot slutet hälls

oljan i en fin stråle. Majonnäsen ska kännas fast och fin. Smaka av med salt och honung.

Pensla brödskivorna tunt med lite olja och rosta dem på 150° i ugnen tills de får fin yta och blir krispiga.

Gör små gurkkulor av gurkan med hjälp av ett kuljärn. Eller skala och skär i bitar.

Ta upp sillen ur lagen och låt rinna av på en bit papper. Lägg gurkkulor, chili, rödlök, saften från lime, citron, 2 tsk socker och sillen i en bunke och blanda runt. Låt stå i minst 15 minuter tills smakerna har satt sig, men inte mer än 20 minuter, då tappar den sin fräschör. Sila av marineringen och tillsätt tomater, dill och hackad gräslök. Blanda runt och fördela i små glas eller koppar.

Klicka på citronmajonnäs och några skivor crostini.

Sillceviche med gurkkulor och citronmajonnäs.
Sillceviche med gurkkulor och citronmajonnäs.

Av: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons