ANNONSSAMARBETE MED MUTTI
Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Så gör du måndagar till veckans höjdpunkt med Sofia Woods favoriträtt

20 feb, 2023 
Fredagar är starkt förknippade med mys och tacos medan vi oftast har svårare att hitta inspirationen en måndag. Sofia Wood har tipsen för hur vi startar veckan starkt med hennes absoluta favoriträtt.

Helgen är för många veckans höjdpunkt och då vi passar på att njuta av härlig matlagning och god mat. Så när det är dags för måndag har ofta luften gått ur oss. Bara att försöka komma på vad vi ska laga på veckans första dag kan kännas överväldigande och att lägga lite extra kärlek på matlagningen är inte prioriterat. Att måndagar ses som något tråkigt vill matkreatören och kokboksförfattaren Sofia Wood ändra på, och i stället vill hon inspirera oss att skapa härligare och godare vanor på måndagar – så vi får den bästa starten, strukturen och energin inför veckan.

– Det är jättebra att skapa rutiner inför måndagar så man vet vad man ska laga, det underlättar så mycket att inte ens behöva tänka tanken eller gå omkring planlöst i matbutiken och leta efter svar. Jag tror att man just på måndagar om någon dag, ska sänka ribban för sig själv och göra det lätt att lyckas.

mutti sofia wood

Sofia Woods lösning är lika enkel som god, och tillsammans med Mutti föreslår hon att vi förvandlar måndagar till Tomato Monday med hennes favoriträtt – pasta med tomatsås.

Tomato Monday är världens bästa koncept, för då vet man att på måndagar äter vi pasta med tomatsås. Och då är de färdiga tomatsåserna från Mutti perfekta, för de är urgoda och verkligen jättehärliga, samtidigt som de är enkla, snabba och köttfria – de tickar alla boxar.

Att sänka ribban på måndagar är viktigt för Sofia som har tre barn och ett krävande jobb. Att slippa att lägga timmar på matlagning och handling är en lättnad som hon gärna vill dela med sig av. Sofia tipsar om att Muttis såser inte bara sparar tid och smakar fantastiskt, de är också grunden för en riktig kvalitetsmiddag.

– Såserna bygger på riktigt mat, känslan när man äter dem är att det är goda riktigt bra tomater, bara man öppnar burken så känner man tomatdoften och det känns inte som tråkigt halvfabrikat utan det är ju verkligen en högkvalitativ produkt.

mutti såser

Pasta med tomatsås är visserligen svårt att tröttna på, men hur serverar vi en av världens populäraste rätter om och om igen utan att det smakar exakt likadant varje gång?

– Såserna kommer i flera olika smaker som faktiskt är ganska distinkta från varandra. Den med parmesan smakar absolut inte som den med oliver eller den med chili eller basilika. Så jag tycker inte att det blir tråkigt utan det finns verkligen en stor variation.

Men självklart så finns alla möjligheter att vara lite mer påhittig och Sofia har middagstipsen som är lika snabba som goda, givetvis med måndagens stjärna –tomatsåsen i fokus.

– För att få variation tycker jag jättemycket om bakade pastarätter och då kan man tillexempel använda ravioli eller tortellini som man vänder ner i tomatsås med lite mozzarella eller ricotta. Kör in i ugnen i 20 minuter så har man världens härligaste pastarätt som också är perfekt till matlåda dagen efter. Man kan också använda såserna som grunden för en lasagne eller vända ner dem stekpannan tillsammans med köttfärs, så har man en färdig bolognese. Såserna är verkligen jätteanvändbara.

Servera som sofia!

Godaste sättet att servera pasta med tomatsås enligt Sofia Wood:

– Jag gillar verkligen en god spaghetti eller pappardelle till tomatsås tillsammans med burrata, en riktigt god olivolja och nymalen svartpeppar, that´s it. Det ger en riktigt njutbar middag utan massa stress.

mutti tomatsåser

Laga mat med perfekt pasta-musik

Behöver du lite extra inspiration när du lagar måndagsmiddagen? Sätt på Muttis inspirerande playlist “Pomodoro Passion” på Spotify. Du hittar den här.