Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Rosmarinkyckling med citronmarinerade rotsaker

05 aug, 2017 
AvRedaktionen
Rosmarinkyckling med citronmarinerade rotsaker.
En enkel men god måltid där maten sköter sig själv i ugnen! Ha gärna en termometer till hands när du gör kyckling i ugn, då blir den aldrig torr och överstekt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6 personer

Tid: 1 timme och 20 minuter

Rosmarinkyckling

4 msk smält smör

4 msk soja

4 msk olja

1/2 hel vitlök (hälften pressad)

2 msk honung

1 färsk kyckling, på ca 1 1/2 kg (till exempel Hagby Gårds kyckling)

2 svenska höstäpplen (i klyftor)

1 citron (i klyftor)

1 knippe färsk rosmarin

grovt salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Blanda smält smör, soja, olja, den pressade vitlöken och honung i en skål. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Fyll kycklingen med äppelklyftor, citron, resten av vitlöksklyftorna och rosmarinkvistar. Lägg varsin citron- och äppelklyfta samt rosmarinkvist mellan lår och kropp på utsidan av kycklingen. Gnid in kycklingen med smör- och sojablandningen. Salta och peppra och strö över rosmarin, spara lite rosmarin till servering.

Ugnsstek kycklingen i cirka 1 timme. Kycklingen är klar när den har nått en innertemperatur på cirka 70°. Lägg upp på stort fat tillsammans med ugnsrostade rotfrukter och färska rosmarinkvistar.

Annons

Citronmarinerade ugnsrostade rotfrukter

6 personer

Tid: 55 minuter

Tillaga rotfrukterna samtidigt som kycklingen, men håll koll eftersom de behöver lite mindre tid i ugnen.

Du behöver:

1/2 kg potatis

2 palsternackor

4 gula morötter

4 röda morötter

200 g rotselleri

4 msk olivolja

saft från 1/2 pressad citron

salt och peppar

1 vitlök

2 kvistar färsk rosmarin

paradisäpplen (till dekoration)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Skala och skär rotfrukterna i jämnstora bitar. Rör ihop olivolja, citron, salt, peppar, vitlök och 1 kvist rosmarin i en stor skål och rör ner rotfrukterna, blanda väl.

Lägg ut rotfrukterna på bakplåtspapper i en långpanna. Stek rotfrukterna i ugnen tills de är mjuka, cirka 40 minuter. Vänd dem ett par gånger så blir de jämnt rostade.

Innan servering strör du över resten av rosmarinen och lägger upp tillsammans med kycklingen.

Rosmarinkyckling med citronmarinerade rotsaker.
Rosmarinkyckling med citronmarinerade rotsaker.

Av: Isabelle Olander
Foto: Lena Grenfelt
Recept: Filippa Löf-Ersson
Assistent: Emma Nilsson, Kevin Trandem

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons