Rökspetsad grape- och agavecocktail

Recept på rökspetsad grape- och agavecocktail

VAN DER SPEK JEROEN
Drinken rökspetsad grape- och agavecocktail är en riktig konversationsstartare – i den gömmer sig rökiga, söta och syrliga toner med en aning bitterhet.
24 augusti, 2021
1:00

Efter reklamen: Så gör du Gin och tonic med fläder och hallon

(1:00)

Rökspetsad grape- och agavecocktail

Det här är en uppfriskande och komplex cocktail: rökig, söt och syrlig med en liten bitterhet.

Så blandar du en rökspetsad grape- och agavecocktail
VAN DER SPEK JEROEN

1 drink

Du behöver:

3 msk grovt rosa bergsalt
6 cl mescal
5 cl nypressad rosa grapefruktjuice
3 cl nypressad limesaft
3 cl sockerlag
1 msk Aperol

Garnering:

1 kvist rosmarin
Färska örter

Sockerlag:

1 dl socker
1 dl vatten

Gör så här:

  1. Koka upp socker och vatten tills sockret smält. Låt svalna. Lägg saltet i en liten skål. Gnid in glasets kant med grapejuice. Doppa glaset i saltet och tryck försiktigt för att få en snygg saltkant.
  2. Mät upp mescal, grapefruktjuice, limesaft, sockerlag och Aperol i en shaker, fyll resten av shakern med is, sätt på locket och skaka kraftigt tills shakerns utsida är iskall, ca 20 sekunder.
  3. Tänd eld på rosmarinkvisten och blås ut så det börjar ryka. Håll glaset över drinken så glaset fylls med rök. Vänd omedelbart på glaset och sila ner drinken i glaset. Servera med den rykande kvisten och färska örter i glaset.

Recept: Ajda Mehmet Styling Jessica Lek, Maaike Koorman Foto: Jeroen van der Spek

Missa inte

Lyxig fördrink – spritz med Lillet och rosmarin

Den här spritzen får du inte missa!

Här är de hetaste cocktailtrenderna 2021

Skål för ett bra år!

Piña colada med citronverbena

En gräddig dröm i glaset!