Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

6 goda och enkla recept med övermogen frukt

28 aug, 2018 
Blanda övermogen frukt i muffins eller smoothies!
Släng inte frukten bara för att den börjar bli gammal! Den är fortfarande fylld med nyttigheter. Här är sex smarta och smarriga sätt att ta hand om övermogen frukt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi slänger alldeles för mycket mat helt i onödan, men det går att minska svinnet.

Frukt är en färskvara och äter du inte upp den vid alldeles rätt tidpunkt är risken stor att den hinner bli övermogen. Men innan den skrumpnar och möglar finns det några smarta och goda sätt att ta tillvara på den. Här är våra bästa tips!

1. Baka i mikron

Det enklaste och snabbaste sättet att ta tillvara på frukt som börjar bli dålig är att tärna och baka bitarna i mikron tillsammans med kanel.

Två bananer och tre päron med kanel räcker exempelvis att mikra i fem minuter. Frukten blir att smaka ungefär som pajfyllning. Hela äpplen går också utmärkt att mikra med kanel och en skvätt vatten i tallriksbotten.

Ät som det är eller tillsammans med yoghurt, kvarg eller vaniljglass.

Bakat äpple med kanel, honung och nötter.
Bakat äpple med kanel, honung och nötter. Foto: Shutterstock

2. Mixa i smeten

Mogen frukt ger sötma till såväl kak- som pannkakssmeten. Mosa bananen eller grovriv äpplet och addera i smeten istället för socker. En bonus är att det blir saftigt också.

Annons

Recept: Saftiga frukostmuffins med äpple

Frukostmuffins med äpple.
Frukostmuffins med äpple. Foto: Shutterstock

3. Gör chokladmousse

Övermogen avokado och banan är inte särskilt kul att äta, men genom att mixa frukten med kakao får du en krämig chokladmousse

Recept: Chokladmousse på avokado och banan

Nyttig chokladmousse på avokado.
Nyttig chokladmousse på avokado. Foto: Shutterstock

4. ”Soltorka” i ugnen

När dina tomater börjar bli skrynkliga kan du skiva dem och baka i ugnen på låg temperatur. Visst kan det krävas ett par timmar, men resultatet är nyttiga tomater likt soltorkade tomater från butiken.

Annons

Recept: Den godaste tomatsalladen

Tomatsallad av Daniel Lakatosz.
Tomatsallad av Daniel Lakatosz.

5. Blanda i smoothien

Bär, frukt och grönsaker som börjar bli lite trötta är perfekta att mixa ner i smoothien där skrynkligt skal varken syns eller märks av i smaken. Mogen frukt och bär är dessutom extra sött och gott.

Recept på smoothies >>

Blanda en god smoothie!
Blanda en god smoothie! Foto: Shutterstock

6. Frys in

Få frukten att hålla länge genom att frysa in den. Här finns det två vägar att gå; antingen kör du frukten eller bären i en mixer och fryser in i portionsbitar. Du kan exempelvis använda en helt vanlig isbricka att klicka den puréeade frukten i. Perfekt att använda i smoothies, cocktails eller istället för sylt till gröten.

Annons

Det andra sättet att tärna frukt (bär kan användas hela) och frysa in i festliga iskuber. Gott att smaksätta vatten med, men också fint i drinkar.

Fler smarta tips med isformar >>

Frys in frukt och bär i festliga iskuber.
Frys in frukt och bär i festliga iskuber.

Källa: Prevention

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons