Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Quinoa med köttbullar i kryddig tomatsås

02 apr, 2020 
AvRedaktionen
Pasta och köttbullar i en ny och supergod tappning. Quinoa är ett nyttig och trevligt alternativ till pasta, men den här rätten är så klart också jättegod med valfri pastasort. Passar bra till både vardagsmiddagen och helgbjudningen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Köttbullar:

500 g blandfärs

1 ägg

1 msk grov senap

1 msk ströbröd

1 handfull färsk oregano

Salt och nymalen svartpeppar

Olja till stekning

Tomatsås:

1 gul lök

1 klyfta vitlök

100 g morötter

1 röd paprika

Olja till stekning

680 ml passerade tomater, gärna på flaska

1 ½ dl grönsaksbuljong (gjord på tärning + vatten)

½ knippe färsk basilika

1 msk grov senap

½ tsk stött chilipulver

1 tsk strösocker

Salt och nymalen svartpeppar

Garnering:

Färsk basilika

Till servering:

Quinoa

50 g riven parmesan

Gör så här:

1. Skölj quinoan ordentligt under varmt rinnande vatten. Det är för att få bort en del av bitterämnet.

2. Koka sedan ca 350 g quinoa i vatten och lite salt enligt anvisning på förpackningen. Det tar 15–20 minuter.

3. Blanda färsen med ägg, senap och ströbröd.

4. Hacka oregano och blanda ner i färsen.

5. Krydda med salt och peppar och forma sedan till små köttbullar.

6. Stek dem gyllene i en stekpanna med olja.

Annons

Gör såsen:

7. Skala och hacka lök och vitlök fint.

8. Skala morötterna och skär dem och paprika i små tärningar.

9. Fräs lök, vitlök, morötter och paprika i olja i en kastrull i 2–3 minuter.

10. Tillsätt passerade tomater, buljong, grovhackad basilika, senap, chili, socker, salt och peppar och låt såsen småkoka under lock i 15–20 minuter.

11. Lägg ner köttbullarna i såsen mot slutet så de blir genomvarma. Smaka av med salt och peppar.

12. Servera tomatsås med köttbullar och quinoa. Toppa med färsk basilika och rikligt med riven parmesan.

Quinoa med köttbullar i kryddig tomatsås
Quinoa med köttbullar i kryddig tomatsås.

Av: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Köttbullar med tranbär och portvin

Vårmeny med snittar, kyckling och mandelkaka

Fyrarättersmeny med överraskande smaker

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons