Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Därför ska du undvika palmolja i pepparkakor

09 dec, 2015 
AvJoel Linde
Baka egna pepparkakor om du vill vara säker på att undvika palmolja.
Palmolja är tyvärr en vanlig ingrediens i många pepparkakor. Här är några sorter du kan köpa med gott samvete – och några du bör se upp med.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det är baktider, och kanske framförallt pepparkakstider. Svenskar äter årligen ungefär 3,9 miljoner kilo pepparkakor. Totalt blir det ungefär 11,5 miljoner paket.

Palmolja i många pepparkakor

Men pepparkakorna, liksom många andra livsmedel och produkter, innehåller ofta palmolja, och palmplantagen har förödande konsekvenser för människor och miljö, enligt Naturskyddsföreningen. Vår höga konsumtion av palmolja leder bland annat till att enorma mängder regnskog skövlas för att lämna plats åt palmplantage.

Bland fem stora producenter av pepparkakor i Sverige använder tre av dem palmolja i sina pepparkakor.

Pepparkakor från Nyårkers med certifierad palmolja.
Pepparkakor från Nyårkers med certifierad palmolja.

Annas pepparkakor använder sig av certifierad palmolja, vilket bland annat innebär att skog inte får avverkas där skyddsvärda arter förekommer. Naturskyddsföreningen menar dock att certifieringen inte är tillräcklig.

Annons
Pepparkakor från Eldorado utan palmolja.
Pepparkakor från Eldorado utan palmolja.

Palmolja används bland annat för att det är billigt och inte har någon smak. Vissa tillverkare använder bland annat raps, solros, shea och kokosolja.

Pepparkakor från Göteborgs kex utan palmolja.
Pepparkakor från Göteborgs kex utan palmolja.

Christoffer Öberg är VD på Nyåkers, ett av de företag som använder palmolja i sina pepparkakor. Han säger att de använder certifierad palmolja men att det inte framgår av förpackningen.

Annons
Pepparkakor från Nyårkers med palmolja.
Pepparkakor från Nyårkers med palmolja.

Han ser en ökad efterfrågan av produkter fria från palmolja, eller med endast certifierad palmolja, men att vi har en väg att gå till en hållbar marknad. Enligt honom är konsumentens ovilja att betala ett högre pris ett stort problem.

– Jag kan inte gå minus och i konkurs för att folk inte vill betala för sig, det är det som är problemet, den här dubbelmoralen, säger han.

Pepparkakor från Gille med palmolja.
Pepparkakor från Gille med palmolja.

Och även flera av de färdiga degarna innehåller palmolja.

Annons
Pepparkaksdeg från Gille med palmolja.
Pepparkaksdeg från Gille med palmolja.
Pepparkaksdeg från Skogaholm med palmolja.
Pepparkaksdeg från Skogaholm med palmolja.

Däremot kan du baka dina pepparkakor själv, om du vill undvika palmoljan. Tänk dock på att även margarin kan innehålla palmolja.

Recept på pepparkakor utan palmolja >>

Pepparkakor utan palmolja.
Pepparkakor utan palmolja.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons