Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Mandarinbakelse à la Hermès

06 nov, 2012 
AvJenny Norberg
En fantastisk dessert signerad mästerkonditorn Daniel Roos. Du behöver våg och termometer för att kunna baka den här härligheten.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Mandarinbakelse à la Hermès.
Mandarinbakelse à la Hermès.

10 st

Citronkräm:

1 dl citronsaft

1 citron, rivet skal

1 dl strösocker

4 ägg

120 g osaltat smör

1 gelatinblad

Italiensk maräng:

5 äggvitor

2 dl strösocker

1/2 dl vatten

Mandarinmousse:

2 dl mandarinpuré

1/2 dl Alexander Bonnet Brut

2 gelatinblad

130 g italiensk maräng

3 ½ dl grädde

Apelsin- och limebotten:

60 g osaltat smör (mjukt)

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

½ lime, rivet skal

½ apelsin, rivet skal

2 äggulor

1 dl mjöl

3 msk limejuice

6 äggvitor (lättvispade)

1/2 dl strösocker

Gör så här:

Citronkräm

Börja med att blötlägga gelatinet. Koka citronsaften, skalet, sockret och äggen tills första bubblan, (då ska krämen vara tjock)Under konstant omrörning. Tillsätt gelatinet och sila krämen. Fyll upp krämen i en form och frys den. När den är fryst skär 3 cm långa och 1 cm breda bitar av den.

Annons

Italiensk maräng

Koka socker med vattnet till 120–125°. Börja vispa när sockerlagen är 110–115°. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall.

Mandarinmousse

Blötlägg gelatinet. Värm purén och champagnen blanda i gelatinet, låt blandningen svalna vänd sedan ner 130 g av italienskamarängen och avsluta med att ha i den lättvispade grädden. Fyll upp i formar och ha en bit av citronkrämen i varje form. Frys sedan bakelsen.

Limebotten

Sätt ungen på 170°. Blanda rumstemperade smöret med socker, salt och zest med vinge. Ha i lite äggula i taget följt av limejuicen och mjölet. Avsluta med att vända ner den uppvispade äggvitan försiktigt. Baka botten på ett smör papper på 170° ca 20–25 minuter. Använd sedan som botten under mandarinbakelsen.

Montering

När mandarinmoussen stelnat i frysen tar man ut den ur formen. Avslutningsvis dekoreras bakelsen med ett klassiskt Hermés ”H” i mörk choklad.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons