Lyxig helgmeny med nötpanerad brie, kycklingwraps och radiokaka

Ett ljus i höstmörkret: den här smakfulla och eleganta höstmenyn! Lättlagad, men ändå sagolikt god.
15 september, 2020

Brieost med nöttäcke

Brieost med nöttäcke.

Läcker inledning eller avslut på en härlig måltid.

10 bitar

1 ekologisk apelsin

¾ dl hasselnöts- eller mandelspån

½ tsk strösocker

200 g brie

Till servering

Lönnsirap eller flytande honung

Surdegsbaguette

Gör så här:

  1. Finriv skalet av halva apelsinen över en liten stekpanna.
  2. Tillsätt nötspån och socker och stek tills nötterna blir gyllene och sockret karamelliseras.

    Låt nötterna svalna och hacka sedan grovt.

  3. Skär bort kanten på osten och skär i mindre bitar.
  4. Vänd bitarna i nötter och servera med lönnsirap eller flytande honung samt bitar av surdegsbaguette.

Kycklingwraps med hummus

Milda smaker i rulle. Lägg gärna till koriander eller annan färsk ört om du vill ha lite mer smak.

Recept kycklingwrap med hummus

Kycklingwraps med hummus.

4 portioner

150 g kycklingfilé

Olivolja, till stekning

Salt och svartpeppar

70 g färsk spenat

100 g morötter

100 g paprika

50 g sparrisbroccoli

snabbpicklad rödkål

125 g färsk rödkål

1 nypa havssalt

1/2 cm färsk ingefära

1/4 apelsin, rivet skal och saft

1 msk äppelcidervinäger

1/2 msk honung

Till servering

2 stora majstortillor

75 g hummus

Gör så här:

  1. Strimla rödkålen, blanda med salt och lägg i press under en tallrik med tyngder. Riv ingefäran och riv skal och pressa saft från apelsinen. Häll av vätskan från kålen, blanda med ingefära, apelsinskal, -saft, äppelcidervinäger och honung. Låt stå i kylen minst 30 minuter, gärna längre.
  2. Skär kycklingen i strimlor och stek i olja, krydda med salt och peppar.
  3. Skölj och torka av spenaten. Skär morötterna i stavar, paprikan i strimlor och dela broccolin i mindre bitar.

    Värm tortillabröden så de mjuknar och blir enklare att rulla. Bred på hummus och fyll på med grönsaker och kyckling.

  4. Rulla ihop till täta rullar. Skär rullarna i mindre bitar och servera.

Stekt torskrygg med vinblancherat höstgrönt

Torskrygg med gott sällskap.
4 portioner

1–2 fänkålsstånd

Stekt torskrygg med vinblancherat höstgrönt.

Stekt torskrygg med vinblancherat höstgrönt.

2 schalottenlökar

600 g mangold

4 dl vitt vin

Salt och svartpeppar

800 g torskrygg

30 g smör

1 ekologisk citron

Garnering

1 stor näve bladpersilja

1 näve färsk dill

20 saltade mandlar

Till servering

Bröd

Gör så här:

  1. Ansa fänkålen och skiva fint. Skala och hacka lökarna. Ansa mangolden och skär i mindre bitar.
  2. Koka upp vin i en kastrull och blanchera fänkål och lök däri. Tillsätt mangold och låt den ånga upp och mjukna i 2 minuter. Salta och peppra.
  3. Stek fisken i smör med skinnsidan nedåt. Riv citronskalet fint över fisken och smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Stek tills köttet vitnar och blir fast i konsistensen.
  4. Servera fisken på en bädd av fänkål, lök och mangold. Strö rikligt med persilja, dill och grovt hackade mandlar över. Servera med gott bröd till.

Radiokaka med nougat och kaffe

Klassiker i lyxig tappning.
8 portioner

½ vaniljstång

Radiokaka med nougat och choklad.

1 knapp dl (90 g) strösocker

2 ½ dl (150 g) vetemjöl

1 dl (60 g) fullkornsdinkel

½ tsk stött kardemumma

½ tsk malen kanel

1 knivsudd salt

100 g smör

4 msk kallt vatten

chokladmassa

200 g smör

250 g mörk choklad

150 g mjuk nougat

1 tsk snabbkaffepulver

½ tsk flingsalt

1 dl (75 g) florsocker

4 äggulor

honungsrostade pekannötter

50 g pekannötter

1 msk flytande honung

¼ tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda dem med lite av sockret. Blanda vetemjöl, dinkel, socker, vanilj, kardemumma, kanel och salt i en bunke.
  2. Tärna smöret och smula ner i mjölblandningen med fingrarna. Tillsätt kallt vatten och samla snabbt ihop till en deg.

    Värm ugnen till 175°. Kavla ut degen på mjölat bakbord till ½ cm tjocklek. Skär ut fyrkanter, 8 x 5 cm, eller mått som passar ihop med en avlång kakform.

  3. Fördela degbitarna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Pricka med en gaffel och grädda dem lätt gyllene i ugnen,ca 12 minuter. Låt svalna på ugnsgaller och förvara i lufttät behållare fram till servering.
  4. Smält smöret till choklad-massan på svag värme. Hacka choklad och nougat grovt och lägg i en stor skål. Ta kastrullen från värmen och rör ner kaffepulvret. Häll det varma kaffesmöret över choklad- och nougathacket. Rör tills allt smält ihop. Krydda med flingsalt. Rör ner florsocker och äggulor så massan blir blank och glatt.
  5. Klä en avlång form, ca 25 x 10 cm med plastfolie. Bred ett lager choklad i botten. Lägg på ett lager kex, bred ännu ett lager kräm över och fortsätt på samma vis i 3–4 lager. Avsluta med choklad. Låt stå kallt och stelna i minst 6 timmar.
  6. Rosta pekannötterna med honung i en stekpanna. Krydda med flingsalt.
  7. Vid servering: Ta ut kakan 10 minuter före servering och vänd ut den ur formen med botten uppåt. Lägg på ett fat, garnera med honungsrostade pekannötter, och servera i tjocka skivor.

 

Av Julie Hey, Gitte Heidi Rasmussen

Foto Betina Hastoft

 

LÄS MER:

Lyxig helgmeny med kräftröra, panerad torsk och äppelgalette

Lyxig helgmeny med ricotta, svamppasta och choklad

Lyxig helgmeny med getostsnittar, viltfärs och svamp

 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: