Kalla kaffedrinkar med Baileys och cold brew

Drinkar med Baileys och kallbryggt kaffe.

Kaffe och Baileys är en klassisk kombination och den senaste trenden är att blanda drinkar med kallbryggt kaffe, så kallad cold brew. Här är 4 recept som du kan testa hemma!
30 maj, 2017

Cold Brew, kallbryggt kaffe, har under en lång tid varit en stor trend i USA och trots att vi svenskar tillhör ett av världens mest kaffedrickande folk är trenden relativt okänd i Sverige.

Mellan den 31 maj och 4 juni slår Baileys och It’s Cold Brew upp ett tillfälligt kaffebryggeri på Morfar Ginko i Stockholm där man kan gå Brew It Yourself-kurser men också bara komma förbi och dricka den goda blandningen av iskall Baileyskaffe. Läs mer om kurserna på Colabs hemsida.

Vill du göra en kall kaffedrink hemma? Här är 4 recept att testa!

1. Baileys After Beach

Baileys After Beach.

Baileys After Beach.

Du behöver:

4 cl Baileys

3 cl Cold Brew

3 cl karamellsockerlag*

fudge

havssalt

krossad mjölkchoklad

Gör så här:

1. Skaka Baileys, Cold Brew och karamellsockerlag med mycket is i en shaker.

2. Sila av i ett fruset glas och servera med små bitar av fudge, havssalt och krossad mjölkchoklad.

* Karamellsockerlag

2 1/2 dl socker 1/2 dl honung 1 dl vatten

3 dl vatten

2 tsk havssalt

Blanda socker, honung och första mängden vatten i en kastrull och låt koka tills det karamelliseras och får en mörk gyllenbrun ton. Tillsätt då andra mängden vatten i omgångar och koka upp och tillsätt salt, låt sedan sockerlagen svalna och kyl helt. Förvara kallt.

2. Cold Brew Baileys Latte

Cold Brew Baileys Latte.

Cold Brew Baileys Latte.

Du behöver:

4 cl Baileys Iced Coffee Latte

4 cl Cold Brew

1 cl tonkasockerlag*

färska körsbär

Gör så här:

1. Frys Cold Brew i iskuber. Fyll ett glas med krossad is och blanda upp med Cold Brewkuberna.

2. Tillsätt Cold Brew, tonkasockerlag och sist Baileys Iced Coffee latte.

3. Toppa med riven tonkaböna och färska körsbär.

* Tonkasockerlag

2 dl vatten

2 dl socker

1/2 tonkaböna

Hacka tonkabönan grovt och koka upp med socker och vatten, låt kallna och sila sedan av tonkabönan. ToNkaböna kan ersättas med tex bittermandel, kanel eller kardemumma.

3. Cold Zest

Cold Zest.

Cold Zest.

Du behöver:

3 cl Baileys

3 cl Cold Brew

2 cl citrussockerlag

krossad is

hel kardemumma

Gör så här:

1. Fyll upp ett glas med krossad is, tillsätt Cold Brew, Baileys och citrussockerlag och toppa med nystött kardemumma.

2. Garnera med apelsinskal.

* Citrussockerlag

2 dl socker

2 dl vatten

2 st citrongräs

zest ifrån 1 apelsin

Banka citrongräset och skär i mindre bitar, riv skalet av apelsinen, koka upp tillsammans med socker med vatten och låt dra i kyl tills den är helt kall. Sila av och förvara kallt.

4. Tropical Cold Brew

Tropical Cold Brew.

Tropical Cold Brew.

Du behöver:

2 cl Baileys (2,7 g alkohol)

6 cl mangojuice

6 cl kokosvatten

2 cl Cold Brew

1 cl neutral sockerlag*

stora isbitar

Gör så här:

1. Skaka samtliga ingredienser med mycket is i en shaker.

2. Häll i ett glas med stora isbitar.

3. Garnera med färsk kokos och hallon.

* Sockerlag

2 dl socker

2 dl vatten

Koka upp och låt kallna helt. Förvaras i kylen.

Foto: Susanne Blåvarg

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: