Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Grillkocken Jess Pryles i stor intervju

20 apr, 2020 
AvRedaktionen
Intervju med grillkocken Jess Pryles
I BBQ-världen, den mest mansdominerade av dem alla, lyser en kvinna allra starkast: Jess Pryles.
Annons

När Jess Pryles växte upp – i en inte speciellt matintresserad familj i Melbourne i Australien – var barbeque synonymt med att lägga några korvar på en gas- eller klotgrill, ungefär. Men en resa till Texas förändrade allt.

– Jag serverades ett gigantiskt revben av nöt. Det såg ut som något från familjen Flinta. Och köttet var så mört och fyllt av smak, berättar Jess.

Intresset för grillat växte i Texas

Och där, i Texas, tändes en gnista som växte till ett flammande intresse. Hon ville ta reda på vad det var som gjorde att en bit grillat kunde smaka så gott? Efter ett andra besök i Texas och många fler måltider, började hon blogga.

Grillkocken Jess Pryles i intervju i ELLE mat & vin och fyra grillrecept
BBQ-drottningen Jess Pryles kommer ursprungligen från Australien, men bor nu i Texas.

– Efter ett tag ville jag inte bara berätta om vad jag åt och vilka restauranger jag besökte utan jag började laga mat och dela recept, berättar Jess som är utbildad inom kommunikation och alltid har älskat att skriva. Genom bloggen fick hon utlopp för det.

Annons

Allt har sedan dess utvecklats utifrån passion och intresse. Jess fortsatte att resa till Texas regelbundet och förkovrade sig inom allt som har med BBQ att göra. Hon besökte slakterier och krogar, lärde sig allt om olika styckdetaljer, hur hängning påverkar proteinet, tillagningsmetoder och så vidare.

– Jag köpte en liten kolgrill och började testa mig fram. Jag gick verkligen in för att lära mig och delade hela tiden den resan i mina sociala kanaler, vilket fler och fler gillade. Det är svårt att stå emot mat lagad med perfekt krispig grillyta!

”Jag tackar nej till förfrågningar där de vill ha med en kvinna som pratar grillning”

Så i takt med att Jess kunskaper djupnande, växte alltså skaran av följare i sociala medier och hon blev inbjuden att agera domare i BBQ tävlingar, hålla i föreläsningar och kurser. Efter tio års studier och övning klarade hon biffen – det vill säga, hon kunde tillaga en perfekt biff. Då hade hon också tränat länge på att röka med en offset smoker, vilken kan vara svår att bemästra till perfektion.

Annons

– Jag tänkte att om jag lär mig hantera den med bra resultat, så kan ingen ifrågasätta mig. Allt handlar om att ta sig rätten att bli lyssnad på i en tuff industri. Det handlar inte om kön eller utseende. I slutändan skulle ingen lyssna om jag inte visste vad jag pratade om. Jag tackar nej till förfrågningar där de vill ha med en kvinna som pratar grillning. Jag vill bara vara med i sammanhang där mitt kunnande efterfrågas, förklarar Jess som i dag bor i hjärtat av Texas, i staden Austin.

Grillkocken Jess Pryles i intervju i ELLE mat & vin och fyra grillrecept
Jess egna grillkryddor gör succé världen över.

– Jag blev helt förälskad i Texas. Inte bara i maten utan också i livsstilen och den varma, välkomnande attityden och atmosfären bland människorna. Förra året gifte jag mig också med en texasbo så det är definitivt rätta stället för mig, skrattar hon.

Annons

I Texas är ju BBQ en kultur och det handlar om att få fram ett så mört, saftigt och rökigt kött som möjligt. Det är långsam grillning under många timmar på låg temperatur som gäller. Råvarorna förvandlas med hjälp av olika sorters rökträ, grilltider, temperaturer och rökar. För att inte tala om alla olika rubs och smaksättningar som kan höja slutresultatet.

Aktuell med eget varumärke och egna produkter

Hos Jess föddes tanken på ett eget varumärke med tillbehör när hon hade skrivit sin första kokbok och ville hitta ett sätt som möjliggjorde för hennes följare att smaka det hon åt utan att hon skulle behöva öppna en restaurang.

– När jag utvecklade och fulländade receptet till min Black spice visste jag att jag var på väg mot något speciellt. Det kändes logiskt att dela den med fler så jag satte igång en liten produktion. Jag tänkte att om nu ingen köpte den så får i alla fall mina vänner en speciell present med mitt namn på.

Annons

Men det visade sig att många älskade hennes rub “Black”, med havssalt, peppar, torkad vitlök och lök, chili samt aktivt kol av kokosnötskal. Den fungerar till olika sorters protein och kan användas i rökning, stekpanna eller ugn men bäst blir resultatet på grillen. Det svarta, aktiva kolet ger dessutom en dramatisk visuell effekt. Så i stället för att skänka bort kryddan som julklappar växte en hel serie med BBQ-smaksättningar och tillbehör fram under namnet Hardcore Carnivore.

Grillkocken Jess Pryles i intervju i ELLE mat & vin och fyra grillrecept
Med grilltekniken ”reversed sear” blir köttet jämnt stekt inuti och karamelliserat utanpå.

– Till skillnad från traditionella amerikanska grillprodukter så har jag satt samman mina för att de ska låta proteinet få tala. De tar inte över utan är mer lågmälda och eleganta. De innehåller inte så mycket socker och jag tror att de passar svenska smaklökar, speciellt Camo som innehåller bland annat kryddpeppar och korianderfrö, berättar Jess som har rätt bra koll på Sverige.

Annons

Hyllar svenska råvaror

För ett par år sedan ledde hon en cooking class på grillrestaurangen Holy Smoke i Skåne.

– Jag besökte också några oerhört vackra små svenska städer på landsbygden. Det som verkligen stod ut i Sverige var råvarorna – sådan kvalitet och renhet! Grönsakerna, köttet och smöret… Det fantastiska, vackra, gula smöret, jag älskar det svenska extrasaltade smöret!

Jess har också lärt känna kocken och krögaren Johan Jureskog och planen är att hon i framtiden ska gästspela på hans köttrestaurang AG i Stockholm. Tills dess ska hon ta sig an ännu en utbildning och sätta sig i skolbänken för att ta certifikat i köttvetenskap.

– När jag känner passionerat för något så vill jag verkligen hänge mig. Därför går jag universitetskurser, besöker slakterier, förkovrar mig och tar del av forskning. Och att dessutom få dela min passion med större skaror av människor är verkligen fantastiskt!

Så får du den perfekta biffen – Jess Pryles bästa tips:

Grilla baklänges

Hur får man till den perfekta biffen? Metoden som enligt Jess är den bästa är “reverse sear” vilket på svenska kan översättas med “att bryna i efterhand”. Det gå ut på att köttet tillagas på låg temperatur för att innertemperaturen ska kunna kontrolleras. Först mot slutet steks ytan på köttet på riktigt hög temperatur, eller het grill. På det sättet motverkas en grå ring på insidan av det brynta, vilket beror på olika grader av tillagning. Istället blir köttbiten rakt igenom rosa och perfekt medium med krispig yta.

Faktaruta: Jess Pryles:

Ålder: 40 år.

Bor: Austin, Texas.

Familj: Maken Chris.

Gör: Grillkock, författare och tv-personlighet.

Aktuell: Med egna serien Hardcore Carnivore, produkter samt kryddor för grill.

Av: Sophia Genitz
Foto: Hardcorecarnivore.com

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons