Italiensk ricottakaka med brynt smör

Ricottakaka med brynt smör, recept

Denna ricottakaka med apelsin och brynt smör är den perfekta desserten att avsluta en italiensk middag med!
21 januari, 2021
5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna
Slå på ljud

Italiensk ricottakaka med apelsin och brynt smör

Supertrevlig avslutning på en middag bestående av plockmat och pasta.

4 portioner

Du behöver:

100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
1 paket ricotta à 250 g
1 apelsin, saften
½ citron, saften
2 tsk äkta vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
25 g mandelspån
Smör till stekning

Till servering:

Lättvispad grädde eller vispad crème fraiche
Apelsinzest
Eventuellt lite brynt smör

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Bryn smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt. Vänd ner ricotta, apelsinsaft, citronsaft och vaniljsocker och rör om. Häll därefter i smöret under omrörning. Blanda sist ner mjölet och bakpulvret.
  3. Klä en brödform, ca 25 x 10 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och strö mandelspån över. Grädda i mitten av ugnen i 50–60 minuter. Låt kakan svalna.
  4. Skär kakan i tjocka skivor och stek snabbt i lite smör före servering. Servera med valfri vispad mejeriprodukt, apelsinzest och eventuellt lite extra brynt smör.

Recept: Julia Tuvesson Foto: Miriam Preis

LÄS MER: Härlig brynt smör-glass med karamelliserade bananer