Italiensk ricottakaka med brynt smör

Ricottakaka med brynt smör, recept

Denna ricottakaka med apelsin och brynt smör är den perfekta desserten att avsluta en italiensk middag med!
21 januari, 2021

Italiensk ricottakaka med apelsin och brynt smör

Supertrevlig avslutning på en middag bestående av plockmat och pasta.

Ricottakaka med brynt smör är en perfekt efterrätt till italiensk mat.

4 portioner

Du behöver:

100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
1 paket ricotta à 250 g
1 apelsin, saften
½ citron, saften
2 tsk äkta vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
25 g mandelspån
Smör till stekning

Till servering:

Lättvispad grädde eller vispad crème fraiche
Apelsinzest
Eventuellt lite brynt smör

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Bryn smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt. Vänd ner ricotta, apelsinsaft, citronsaft och vaniljsocker och rör om. Häll därefter i smöret under omrörning. Blanda sist ner mjölet och bakpulvret.
  3. Klä en brödform, ca 25 x 10 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och strö mandelspån över. Grädda i mitten av ugnen i 50–60 minuter. Låt kakan svalna.
  4. Skär kakan i tjocka skivor och stek snabbt i lite smör före servering. Servera med valfri vispad mejeriprodukt, apelsinzest och eventuellt lite extra brynt smör.

Recept: Julia Tuvesson Foto: Miriam Preis

LÄS MER: Härlig brynt smör-glass med karamelliserade bananer

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: