Hon vinner Sveriges mästerkock hösten 2025
I säsongens sista avsnitt av Sveriges mästerkock möttes Olivia Leksell och Linnea Jarnrot i en rafflande final. De två unga hemmakockarna gjorde det inte lätt för juryn att utse en vinnare och allt de serverade tog domarna med storm. Finalen bestod av två delar: Först skulle finalisterna återskapa den rätt som de allra först lagade på audition och sen skulle de laga en förrätt och en varmrätt.
Perfektionisten Olivia mötte säsongens underdog Linnea, två hemmakockar med helt olika matlagningsstilar. Olivia imponerade med vackert upplägg och med en städad arbetsbänk genom alla moment. Till varmrätt bjöd hon juryn på ugnsbakad röding med sandefjordsås, sparris, polkabeta och mandelpotatiskrisp.
– Du har lyckats sätta alla beståndsdelarna så som man ska göra, sa Thomas Sjögren. Såsen är jättegod, sparrisen är perfekt blancherad, gott med den råa polkabetan, fraset är perfekt och fisken är otroligt bra tillagad.
Fina ord från en kock som själv är en mästare på fisk. Men när det var Linneas tur att presentera sin varmrätt fick hon en oväntad reaktion från Niklas Ekstedt. Hennes perfekt smörstekta torskrygg med espressosås och jordärtskockskrisp gjorde jurymedlemmen irriterad.
– Jag blir bara irriterad på det här, sa Niklas. Jag blir irriterad på jordärtskocka, jag blir irriterad på kaffe, jag blir irriterad på tång, jag blir irriterad på blomkål – för jag önskar att jag själv hade kommit på det för det är så jävla smart!
Lovorden slutade inte där, smaksäkra Mischa Billing kallade rätten ”genialisk med en komplett smakbild” och att ”den går rakt in i hjärtat”.
– Linnea har det ju naturligt i sig att förstå hur smaker fungerar och hitta den där balansen i rätter som alla inte har. Under alla mina år i restaurangbranschen har jag aldrig skådat en sådan naturbegåvning, sa Thomas.
Att välja mellan Olivia och Linnea var inte en lätt uppgift för juryn men det var just Linneas otroliga smaksäkerhet som slutligen vann över dem. Hennes resa har varit något utöver det vanliga, vecka för vecka har hon imponerat på juryn och gått från underdog till Sveriges mästerkock. Förutom att få den ärofyllda titeln Sveriges mästerkock kammar Linnea också hem 250 000 kronor och ett kokbokskontrakt med Norstedts.
Vill att flera ska våga laga fisk
Med sin kokbok Fisk & skaldjur – Från stekt sill till löjromstacos vill Linnea uppmana fler att våga laga fisk. Här bjuder hon på mat från havet för alla tillfällen – från vardag till fest. Inspirationen hämtar hon från uppväxten vid västkusten men också från möten med andra matkulturer. Vad som gör hennes matlagning så unik är att den är fylld med glädje, lekfullhet och tillgänglig för alla.
– Snälla, tveka inte att laga fisk idag! Det är inte svårare än att värma på lite fryst pyttipanna. Låt det stänka lite i kastrullen, ös på med smör och självförtroende, och laga från hjärtat, med glädje, kärlek och en rejäl dos humor, säger Linnea.
Fisk & Skaldjur – Från stekt sill till löjromstacos ges ut av Norstedts och har utgivningsdag den 4 december.
Foto: TV4
Bokomslag: Lina Eidenberg Adamo

