Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Hemmagjorda langos med goda toppings

09 mar, 2019 
AvRedaktionen
Hemmagjorda langos med goda toppings.
Langos kommer ursprungligen från Ungern och har blivit en folkkär rätt runt om i världen. Inte så konstigt då det är så gott! Det är dessutom inte speciellt svårt att göra hemma.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Langos fick stort genomslag på Vattenfestivalen i Stockholm i början av 90-talet. Köerna ringlade sig långa till langosstånden och folk kunde inte få nog av de friterade bröden med toppings som ost, räkor, gräddfil och rödlök.

När festivalen gick i graven glömde många bort den ungerska maträtten men nu är den minst lika populär igen. Den enda skillnaden är att du inte längre behöver gå på festival för att äta langos. Nej, nu kan du göra dem hemma i ditt eget kök.

Små langos med romtopping

Hemmagjorda langos. Foto: Christina Uhlin
Hemmagjorda langos. Foto: Christina Uhlin

Langos är perfekt att servera i miniformat som små lyxbitar när man har många gäster. Varför inte som tillbehör till kräftor?

Annons

6 personer

Tid: 1½ timme

Du behöver:

½ paket jäst à 50 g

2 dl kallt vatten

1 skalad kokt potatis

ca 6 dl vetemjöl (spara lite till utbakning)

1 tsk salt

ca ½ liter olja till fritering

Garnering:

löjrom eller annan rom

crème fraiche

tunt skivad rödlök

grovkrossad svartpeppar

dill

ev salladsblad

ev limeklyftor

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i det kalla vattnet och rör tills den har löst sig helt. Pressa potatisen i en bunke och rör ihop med mjölet. Tillsätt vattnet med den utblandade jästen samt salt och arbeta ihop till en deg som är slät och ganska lös. Täck och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
  2. Ta upp degen på en mjölad bänk och kavla ut tills den är 1 cm tjock. Tryck ut 12 cirklar, 6–7 cm i diameter, och låt jäsa 10–15 minuter.
  3. Hetta upp oljan i en kastrull till 160–180° och fritera rundlarna i omgångar, ca 2 minuter per sida.
  4. Ta upp langosen och låt rinna av på en hushållspapper. Servera dem direkt toppade med en klick rom, crème fraiche, rödlök, svartpeppar och dill. Servera gärna med några salladsblad och limeklyftor.

Recept: Miki Cutic och Josefine Martholm

TRE FÖRSLAG PÅ TOPPINGS:

Här tre smaskiga recept hämtade från Daniel Lakatosz blogg:

1. Langos med krämig kräftröra, dill och citron

Till receptet >>

Langos med krämig kräftröra, dill och citron.
Langos med krämig kräftröra, dill och citron.

2. Langos med smörstekta kantareller och comtémousse

Till receptet >>

Langos med smörstekta kantareller och comtémousse.
Langos med smörstekta kantareller och comtémousse.

3. Langos med pulled chicken & guacamoleröra

Till receptet >>

Langos med pulled chicken & guacamoleröra.
Langos med pulled chicken & guacamoleröra.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons