Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Här är den – årets smak för 2019

10 okt, 2018 
AvEmma Castman
Detta blir årets mattrend.
Vad smaksätter vi vår mat med nästa år? Vilka råvaror vill vi experimentera med och från vilket kök hämtar vi vår inspiration? Nu har Arla tillsammans med proffs inom ämnet utsett Årets smak 2019.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Intresset för matlagning växer sig allt starkare bland folket. Varifrån kommer råvarorna och hur förhöjer jag smakupplevelsen ytterligare? Ja, att lära sig mer om hantverket är, och kommer fortsätta vara, en het trend i köket. Både bland professionella kockar och oss ”vanliga”.

Därför har Arla tagit fram det nya konceptet Årets smak – en satsning där de tillsammans med trendspanare, sensoriker, kockar och konditorer går på djupet i de senaste matlagningstrenderna och hittar en smak som de tror kommer påverka oss extra mycket under kommande år. 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Och först upp är hetta! Årets trendanalys visar nämligen att heta smaker som chili och peppar kommer vara populärare än någonsin 2019.

Tillsammans med proffs i branschen förutspår de mer hetta i maten
Nästa år tror experterna att vi kommer få se massor av nya spännande smakkombinationer på temat hetta.

Årets smak 2019 är ”hetta”

Men är våra mjuka svenska smaklökar verkligen redo för detta?

Ja, i alla fall om man ska tro experterna. Tack vare smaksättare som sambal, sriracha och jalapeño menar de att vi med tiden har blivit allt mer vana vid styrka än vad som traditionellt sätt funnits i det svenska köket. Och att vi under 2019 kommer vara ännu mer redo för att fördjupa vår kunskap inom temat och vilja våga testa flera spännande smakkombinationer.

Annons

Förutom att utse Årets smak kommer Arla löpande under 2019 lansera fyra fokusområden inom temat hetta. Det innebär att de kommer presentera fördjupande smakskolor, smakpaletter, recept och annat inspirationsmaterial på sin hemsida. Temat på områden kommer vara peppar, chilipeppar, rhizomer (jordstammar) och brassicaceae (korsblommiga växter). Förhoppningen är att satsningen ska fungera som ett verktyg för alla som vill lära sig mer om hur man tar sin matlagning till nästa nivå, öka kunskapen om smak och locka fler till att våga experimentera i köket. Känner du dig taggad?

Källa: Arla Foto: IBL

Läs mer:

Så äter vi 2019 – 6 mattrender att hålla koll på

Årets roligaste mattrend är här – crossushin

Har du koll på Foraging? Så fixar du den nya mattrenden i vardagen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons