Grillad svartrot med örtemulsion

Grillad svartrot med örtemulsion.

Svartrötterna kokas mjuka och får därefter lite rökt smak och karamelliserad yta på grillen. En variant på bearnaisesås ger svartroten ett lyft.
17 augusti, 2017

Champagnevinäger gillas av många kockar för sin milda syra och goda smak. Den går att ersätta med en mindre mängd vitvinsvinäger.

4 port

Du behöver:

4 svartrötter

saft av ½ citron

½ tsk salt

Örtemulsion:

rapsolja

300 g Arla Svenskt Smör

3 äggulor

1 färsk lök

3 msk strösocker

3 kvistar färsk dragon

1 msk champagnevinäger

salt

Gör så här:

  1. Skala svartrötterna och dela dem i 8–10 cm långa bitar.
  2. Lägg dem efterhand i kallt vatten med citronsaft så att de inte mörknar.
  3. Koka svartrötterna knappt mjuka i lättsaltat vatten ca 8 min. Pensla med olja, salta och grilla tills de får fin färg. Lägg smöret i en kastrull. Låt smälta på låg värme utan att röra i kastrullen.
  4. När smöret smält, häll försiktigt av det klara smörfettet och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen.
  5. Vispa upp äggulorna och vinäger fluffigt i en kastrull på medelvärme.
  6. Strila i det klara smörfettet och vispa tills såsen tjocknar.
  7. Hacka dragon och lök och tillsätt i såsen, smaka av med salt, socker och ev mer vinäger.
Grillad svartrot med örtemulsion.

Grillad svartrot med örtemulsion.

Recept: Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, för Arla

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: