Grillad ryggbiff med fänkålssallad och tryffelsmör

Grillad ryggbiff med fänkålssallad och tryffelsmör.

Saftig ryggbiff, krispig fänkålssallad och lyxigt tryffelsmör. Servera den här goda varmrätten med en bit baguette och ett fylligt glas rött för att matcha marinaden.
14 maj, 2018

4 personer

Du behöver:

1,6 kg ryggbiff

Marinad:

1 dl rödvin

1/2 dl olivolja

3 pressade vitlöksklyftor

1 tsk färskmald svartpeppar

2 tsk farinsocker

Tryffelkryddsmör:

150 g rumstempererat smör

2 schalottenlökar

4 msk champagnevinäger

1 tsk tryffelolja

1 tsk rosmarin

1 tsk flingsalt

1 tsk nymald svartpeppar

sallad:

1 fänkål

150 g påse blandad sallad

Vinägrett:

3 msk olivolja

2 msk balsamicovinäger

1 tsk flingsalt

1/2 citron, saft och rivet skal

Gör så här:

Putsa köttet, lägg i plastpåse. Vispa ihop ingredienserna till marinaden, häll i påsen med köttet. Låt köttet marinera i kylen i minst 4 timmar.

Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg i en kastrull och häll över champagnevinäger, koka upp och låt puttra tills vinägern kokat in. Blanda löken med rumstempererat smör, tryffelolja och rosmarin, och smaka av med flingsalt och svartpeppar. Rulla ihop till en korv i bakplåtspapper, förvara i kylen till servering.

Sätt på grillen. Ta ur köttet ur plastpåsen och stick i en termometer. Grilla under lock på indirekt värme i cirka 45 minuter tills innertemperaturen är 60°. Vänd då och då så att alla sidor blir grillade. Ta ut, slå in i folie och låt vila 15 minuter innan servering.

Skär fänkålen så tunt du kan, gärna med mandolin. Låt vila i isvatten i 10 minuter. Häll av och blanda med salladen. Vispa ihop vinägretten och häll över salladen.

Servera köttet med sallad, tryffelsmör och grov baguette.

Grillad ryggbiff med fänkålssallad och tryffelsmör.

Grillad ryggbiff med fänkålssallad och tryffelsmör.

Foto: Columbus Leth

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: