Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

6 goda röror att dippa grönsaker i

18 aug, 2017 
AvRedaktionen
Goda och nyttiga röror att dippa grönsaker i.
Letar du efter recept på goda röror att dippa grönsaker och pommes frites i? Här är sex stycken enkla och smarriga recept som var och en har sina egna, hälsosamma egenskaper.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Goda röror som är perfekta att servera till grillkvällens pommes frites eller till fredagsmysets grönsaksstavar. Fulla med antioxidanter, mineraler och nyttiga fetter är de ett hälsosammare alternativ till de färdigköpta rörorna i butik.

1. Rödbetshummus

15 min, 4 portioner

Ingredienser:

250 g rödbetor, kokta och skalade

1 burk (400 g) kikärtor, kokta och sköljda

2 msk tahini

1 vitlöksklyfta, skivad

1 tsk spiskummin

2 msk kallpressad olivolja

1 citron, saften

1 tsk salt

Gör så här:

Dela rödbetorna i mindre bitar och lägg dem i en mixer eller matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa slätt. Smaka av med salt.

2. Sötpotatisaioli

15 min, 4 portioner

Ingredienser:

1 sötpotatis, ca 300 g

1 tsk salt

2 krm chili flakes

2 vitlöksklyftor, pressade

1 ekologisk lime, finrivet skal och pressad saft

1 dl neutral rapsolja

Gör så här:

Skala och skär sötpotatisen i bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt ånga av väl. Lägg potatisen i en mixerbunke och tillsätt alla ingredienser utom oljan. Tillsätt sedan oljan i en tunn stråle under mixning. Smaka av med lite salt.

Annons

3. Baba ganoush

15 min, 4-6 portioner

Ingredienser:

2 aubergine

2 vitlöksklyftor, skivade

1 msk bladpersilja, finhackad

1 msk citronsaft

1 msk yoghurt

2 msk tahini

1 msk kallpressad olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

Topping: T.ex. granatäppelkärnor, kallpressad olivolja, rostade pinjenötter

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Halvera auberginen och skär ett rutmönster i fruktköttet. Lägg den i en ugnsform och ringla över lite olivolja och salt. Rosta i ugnen 35–40 min, eller tills auberginen blivit mjuk. Gröp ur innanmätet och lägg det i en mixerbunke. (Obs! Auberginepuré finns i de flesta matbutiker och fungerar lika bra att använda som att göra en egen.) Tillsätt övriga ingredienser och mixa slätt. Lägg upp i en skål med valfri topping.

4. Hummus med rostad morot

45 min, 4 portioner

Ingredienser:

250 g morötter, skalade och skurna i bitar

1 vitlöksklyfta, skivad

1 tsk malen spiskummin

Annons

1⁄2 tsk salt

2 tsk olivolja

1 burk (400 g) kikärter, sköljda

2 msk tahini

2 msk citronsaft

Salt och nymalen svartpeppar

Vid servering: kallpressad olivolja, cayennepeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda morötterna med vitlök, spiskummin, salt och olivolja. Lägg dem på ett ark aluminiumfolie och veckla ihop. Rosta i ugnen i 40 minuter, eller tills morötterna är mjuka. Lägg de rostade morötterna i en mixer eller matberedare och tillsätt kikärter, tahini och citronsaft. Mixa slätt och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lägg upp på ett fat, ringla över olivolja och strö på lite cayennepeppar.

5. Grön hummus

15 min, 4 portioner

Ingredienser:

1 burk (400 g) kikärter, kokta och sköljda

1 vitlöksklyfta, skivad

2 dl bladpersilja, grovhackad

2 tsk malen spiskummin

2 msk citronsaft

2 msk olivolja

2 msk tahini

2 msk vatten

1 tsk salt

Vid servering: kallpressad olivolja, cayennepeppar eller paprika­pulver

Annons

Gör så här:

Lägg alla ingredienser i en mixer eller matberedare och mixa slätt. Smaka av med lite salt. Lägg upp på ett fat och ringla över lite olivolja och garnera med cayennepeppar eller paprikapulver.

6. Srirachamajonnäs

10 min, 4-6 portioner

Ingredienser:

1 ägg

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

2 msk srirachasås

3–4 dl neutral olja

ca 1 tsk salt

Gör så här:

Knäck ägget i en mixerbunke och tillsätt alla ingredienser utom olja och salt. Mixa samman. Tillsätt sedan oljan droppvis under mixning till önskad konsistens. Smaka av med salt.

Recepten är hämtade från Frida Duells bok ”Mat, myt, vetenskap: Läkarens recept”.

Recept: Rödbetsburgare med ugnsrostade rotfruktsflarn

Rödbetsburgare med ugnsrostade rotfruktsflarn.
Rödbetsburgare med ugnsrostade rotfruktsflarn.
Goda och nyttiga röror.
Goda och nyttiga röror.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons