Goda genvägar – fixa festmat på nolltid!

Bruschetta med parma, chokladkaka med nötter och snittar med rökt lax

Ibland vill man bara bjuda på god mat, men orkar inte stå i köket hela kvällen. Testa vår smakrika festmeny med snittar, gnocchi och saftig chokladkaka – som går supersnabbt att göra med några goda genvägar!
11 januari, 2021

Mango- och äppeltini

Mild och frisk drink – perfekt start på en god afton.

4 glas

2 tsk rörsocker

2 ekologiska lime

16 istärningar

2 dl gin

4 dl mangojuice

2 dl äppeljuice

4 dl sodavatten

garnering

½ rött äpple i tunna skivor

Gör så här:

  1. Ställ fram 4 höga glas. Fördela ½ tsk rörsocker och saften av ½ lime i varje glas. Rör runt tills sockret löser sig.
  2. Lägg 4 istärningar i varje glas. Fyll på med ½ dl gin och 1 dl mangojuice och ½ dl äppeljuice.
  3. Toppa upp med sodavatten, rör runt, garnera med tunna skivor äpple och servera genast.

Bruschetta med parma och kronärtskocka

Bruschetta – busenkelt och supergott!

4 portioner

8 skivor ciabattabröd

4 msk grön pesto

8 skivor parmaskinka eller annan prosciutto

100 g marinerad kronärtskocka i olja

garnering

färsk basilika

Gör så här:

  1. Pensla brödskivorna med olja och rosta dem spröda på bägge sidor i en grillpanna eller under grill i ugnen.
  2. Bred pesto på bröden och toppa med skinka och kronärtskocka. Garnera med basilika och servera.

Snittar med sojamarinerad lax med wasabi-avokadokräm

Små godbitar som smakar bra till en fördrink.

4 portioner

100 g salmalax

¼ rödlök

1 tsk sesamolja

1 msk japansk soja

salt och svartpeppar

12 skivor grovt bröd

avokadokräm

1 mogen avokado

½ ekologisk lime

2 msk crème fraiche

½ msk wasabi

salt och svartpeppar

garnering

valfri grön ört

Gör så här:

  1. Hacka laxen grovt med en vass kniv. Skala och hacka löken fint. Vänd ihop lax, sesamolja, soja och rödlök, krydda med salt och peppar.
  2. Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur köttet med en sked. Riv limeskalet fint och pressa ut saften. Mixa avokado, limezest, -saft och crème fraiche i en minihackare. Smaka av med wasabi. Krydda med salt och peppar.
  3. Rosta brödskivorna, låt svalna, skär i småbitar. Lägg 1 tsk lax på varje skiva bröd. Spritsa eller klicka lite avokadokräm ovanpå. Garnera med grön ört och servera genast.

Fräst gnocchi med svamp, vitt vin och grädde

Här tar vi genvägen med färdigköpt, men att göra egen gnocchi är annars mer kul än svårt!

4 portioner

500 g gnocchi

400 g skogschampinjoner

1 schalottenlök

1 klyfta vitlök

30 g smör till stekning

1 dl vitt vin

2 dl grädde

50 g parmesan

1 kruka färsk basilika

salt och svartpeppar

garnering

parmesan

färsk basilika

Gör så här:

  1. Koka gnocchin al dente i en kastrull med lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av i ett durkslag.
  2. Borsta champinjonerna rena och skär i tjocka skivor. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken fint.
  3. Smält smör i en traktörpanna och stek svampen gyllene, det tar ca 3 minuter. Tillsätt lök, vitlök och avrunnen gnocchi. Stek vidare i 5–7 minuter, tills gnocchin är gyllene och välstekt. Tillsätt vin och rör runt. Låt vinet koka in under 3 minuter. Tillsätt grädden och låt koka in.
  4. Riv parmesanen fint. Strimla basilikan. Vänd ner hälften av den rivna parmesanen och basilikan, salta och peppra. Servera i en stor skål. Strö resterande parmesan och basilika över precis vid servering.

Mazarinkaka med choklad och salta nötter

Fantastiskt god men enkel kaka som gör ett avancerat intryck.

4 portioner

1 paket färdig, färsk pajdeg

80 g mandelmassa

1 dl (80 g) strösocker

80 g mjukt smör

1 stort ägg

½ dl (25 g) mandelmjöl

nötfyllning

60 g smör

½ dl (45 g) strösocker

1 msk honung

125 g salta jordnötter eller blandade rostade nötter

garnering

50 g mörk choklad

färska örter

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Klä en pajform med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter, med pajdeg. Ställ pajskalet i frysen.
  2. Riv mandelmassan grovt på rivjärn och blanda med socker. Rör ner smöret. Tillsätt ägg och vispa ihop till en massa med elvisp. Rör ner mandelmjöl.
  3. Ta ut pajskalet från frysen och fyll med mazarinmassa. Grädda i ugnen i ca 25 minuter, tills kakan är lätt gyllene och nästan genomgräddad. Ta ut och låt svalna på ett ugnsgaller.
  4. Smält ihop smör, socker, honung och nötter i en kastrull. Ta från värmen och fördela nötfyllningen ovanpå kakan. Höj ugnstemperaturen till 200° och grädda kakan i ytterligare ca 7 minuter, tills nötfyllningen bubblar. Låt svalna på ett galler.
  5. Hacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikro. Ringla smält choklad i cirklar över pajen, ett täckande lager längst ut och tunnare mot mitten så att några av nötterna är fria från choklad längst in. Dekorera med några vackra ätliga blad.

Av Camilla Biesbjerg Markussen Foto Betina Hastoft

LÄS MER:

Lyxig och lättlagad festmat på liten budget

Trerättersmeny med fördrink – under 1 timme!

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: