ANNONSSAMARBETE MED ARVID NORDQUIST

Frida Lunds enkla middagsknep: Därför ska du satsa på bubbel i maten

Frida Lund och hennes pastarätt

Mousserande är så mycket mer än bara en aperitif. Så varför inte sätta bubblet i första rummet och servera även i huvudrätten? Här låter matprofilen Frida Lund crémanten bli middagens röda tråd när hon välkomnar oss till bords.
16 maj, 2022

ELLE-profilen Frida Lund kallar sig vinsnobb men skulle aldrig mästra. Och hon älskar att laga mat. Men det behöver varken vara snyggt eller svårt. Utan handlar enbart om ren och skär matlust. På sitt Instagramkonto delar hon inspirerande recept med vardagslyxig finish. Här bjuder Frida på en pastafavorit matchat med en crémant som ingrediens.

Crémant är ett mousserande vin som tillverkas enligt champagnemetoden med skillnaden att det handlar om lite andra druvor och distrikt i Frankrike. Just champagne får ju endast tillverkas i det pyttelilla distrikt som bär samma namn. Champagnemetoden innebär att vinet måste jäsa en andra gång – på flaska. Och sedan lagras på sin jästfällning. En crémant måste lagras på jästfällningen i minst 9 månader jämfört med champagne som ska lagras i 15 månader varav minst 12 på jästfällningen. För en årgångsbetecknad champagne krävs minst 36 månader.

För den som söker ett prisvärt alternativ till champagne anses crémanterna från vinproducenten Langlois-Chateau i Loiredalen som några av de allra bästa. Langlois-Chateau grundades 1885 av kärlekparet Edouard Langlois och Jeanne Chateau. Namnet syftar alltså inte till ett slott eller en herrgård som hos så många andra vinproducenter utan är helt enkelt en kombination av parets efternamn. 1973 förvärvades Langlois-Chateau av det anrika champagnehuset Bollinger.

Langlois Crémant Brut görs av druvorna Chenin Blanc, Chardonnay och Cabernet Franc. Jäsningen sker långsamt i flaskan och därefter lagras vinet på sin jästfällning i hela 36 månader vilket är unikt för den svenska marknaden. Just denna crémant passar enligt Frida utmärkt att använda i maten. I denna pastarätt med räkor och chili gifter sig smakerna fint med tonerna av citrus och äpplen i Langlois Crémant Brut.

Pasta med vitlöksdoftande räkor för 4 personer

1,5 dl panko

400 g pasta papardelle

1 stor schalottenlök

4 vitlöksklyftor

1 röd chili (ej så stark)

2 krukor bladpersilja 300 g vannameiräkor

1 dl Langlois crémant brut

100 g smör

Salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Torrosta panko till den fått färg. Ställ åt sidan.

2. Finhacka lök, vitlök, chili och persilja. Stek på låg värme i rikligt med smör till löken mjuknat.

3. Höj värmen och häll ner crémanten. Låt koka en kort stund och vänd sedan ner räkorna.

4. Stek ca 2 minuter och lägg i resterande smör.

5. När pastan är klar, häll över 1 dl pastavatten tillsammans med papardellen och vänd runt.

6. Avsluta med rostad panko och servera.