Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Festlig kladdkaka – med åtta toppingar

07 nov, 2019 
AvRedaktionen
kladdkaka med olika toppingar – så gör du
Festlig kladdkaka med det lilla extra! Denna kladdkaka är inte bara god – utan kan också varieras med åtta olika toppingar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

8 bitar

Kladdkaka:

150 g smör

100 g mörk choklad

140 g (cirka 1 1/2 dl) strösocker

75 g (cirka 1 dl) farinsocker

2 ägg (rumstempererade)

60 g (cirka 1 dl) vetemjöl

20 g (cirka 1/2 dl) kakao

1 tsk salt

2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160° varmluft (180° vanlig ugn) och smörj en rund form med löstagbar botten, ca 22–24 cm.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten.
  3. Smält smöret i en kastrull och smält sedan chokladen i smöret. Ställ åt sidan.
  4. Vispa ihop socker, farinsocker och ägg tills allt är blandat.
  5. Rör samman mjöl, kakao, salt och vaniljsocker.
  6. Häll ner chokladsmeten i äggsmeten och blanda samman.
  7. Sikta till sist ner de torra ingredienserna och vänd samman till en smet.
  8. Häll smeten i formen och baka kakan i cirka 20 minuter, den ska vara lite gungig i mitten.
  9. Låt sedan kakan svalna helt.

Toppingar till kladdkakan:

Här kommer åtta förslag på toppingar, alla är anpassade för att passa en hel kladdkaka.

1. Jordnötscheesecake-frosting:

200 g cream cheese

100 g florsocker

130 g jordnötssmör med bitar

1 tsk vaniljpasta

1 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Blanda cream cheese, florsocker, jordnötssmör och vanilj, gärna med elvisp, till en jämn och fin massa.
  2. Vispa grädden, vänd ner i massan och blanda tills du har en jämn frosting.
  3. Spritsa frostingen på kladdkakan.

2. Mörk chokladganache

300 g mörk choklad

3 dl grädde

100 g smör

20 g glykos eller honung

Gör så här:

  1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  2. Lägg grädde, smör och glykos i en kastrull och värm tills det precis kokar.
  3. Slå den heta grädden på chokladen och rör tills du har en blank ganache.
  4. Låt svalna över natt i rumstemperatur eller någon timme i kyl.
  5. Var försiktig med att röra för mycket i den, då kommer det in luft och den tappar sin mörka glans.
  6. Spritsa på kakan.

3. Vispad vinbärs-pannacotta

3 gelatinblad

150 g puré av svarta vinbär (mixade och silade)

3 dl grädde

2 msk socker

2 tsk nymortlad kardemumma

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp bärpurén, grädde, socker och kardemumma.
  3. Rör ner gelatinet.
  4. Häll i en bunke och plasta in och ställ i kylen över natten.
  5. Vispa upp och spritsa.
kladdkaka med olika topping

4. Smörkräm med choklad och kaffe

100 g mörk choklad (70%)

100 g mjölkchoklad

300 g mjukt smör

90 g florsocker

1 nypa salt

2 tsk vaniljsocker

4 tsk espressopulverkaffe

Gör så här:

  1. Smält chokladen och låt den svalna till rumstemperatur.
  2. Vispa smöret tills det blir vitt och fluffigt, cirka 5 minuter.
  3. Tillsätt florsockret, salt, vaniljsocker och espressopulver och vispa i ett par minuter till.
  4. Häll ner chokladen i smörkrämen och vispa i två minuter.
  5. Spritsa på kakan.

5. Geléhallongrädde

100 g geléhallon

5 dl grädde

Gör så här:

  1. Smält geléhallonen i grädden i en kastrull.
  2. Häll över i en bunke och låt stå i kyl över natten.
  3. Vispa upp och spritsa.

6. Marshmallowkräm

150 g marshmallows

5 dl grädde

Gör så här:

  1. Smält marshmallows i grädden i en kastrull.
  2. Häll över i en bunke och låt stå i kyl över natten.
  3. Vispa upp och spritsa.

7. Dumlegrädde

300 g Dumlekolor

5 dl grädde

Gör så här:

  1. Smält Dumlekolorna i grädden i en kastrull.
  2. Häll över i en bunke och låt stå i kyl över natten.
  3. Vispa upp och spritsa.

8. Hallonmaräng-frosting

100 g äggvita (cirka 3 st)

200 g florsocker

2 tsk vaniljsocker

3 tsk hallonpulver av frystorkade hallon

Gör så här:

  1. Värm äggvita, florsocker och vaniljsocker i en skål över vattenbad tills det blir cirka 65°.
  2. Häll över i en vispskål och vispa till en fast maräng.
  3. Vänd ner hallonpulvret och spritsa på kakan.
Recept på kladdkaka med åtta toppings
Kladdkaka.

Recept och foto: Emma Brink Rask

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons