Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Chokladpaj med marinerad blodapelsin

23 mar, 2020 
AvRedaktionen
Recept på chokladpaj med marinerad blodapelsin
Chokladpaj med en twist! Bjud på chokladpajer med marinerad blodapelsin. Strö över guldströssel vid servering.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6 portioner

OBS! Här behöver du sex mindre kakformar, ca 8 cm i diameter. Pajerna behöver totalt minst 3 timmar att svalna och stå kallt, så det tar ett tag innan de är färdiga.

Du behöver:

100 g kallt smör

1 dl (100 g) rörsocker

3 msk kakao

1 knivsudd salt

3 ⅓ dl (200 g) vetemjöl

2 äggulor

2 msk färskbryggt kaffe

Smör till formen

Fyllning:

200 g ljusa chokladknappar eller vanlig mjölkchoklad

2 ½ dl vispgrädde

50 g mörk choklad

1 blodapelsin

1 vaniljstång

2 msk strösocker

Garnering:

Ätligt guldströssel

Gör så här:

  1. Vispa ihop smör, rörsocker, kakao och salt, använd en elvisp eller matberedare.
  2. Tillsätt mjöl och äggulor och vispa till en smulig blandning.
  3. Tillsätt kaffet och samla ihop degen till en sammanhållen kula.
  4. Täck med plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 1 timme.
  5. Värm ugnen till 180°.
  6. Kavla ut degen på mjölat bakbord.
  7. Smörj 6 små kakformar, ca 8 cm i diameter, och klä var och en med pajdeg.
  8. Skär bort överflödig deg från kanterna.
  9. Täck varje pajdeg med folie och fyll de små formarna med torkade bönor för att förhindra att pajkanterna kollapsar i ugnsvärmen.
  10. Grädda pajbottnarna i 10–12 minuter.
  11. Ta sedan bort folie och bönor.
  12. Baka bottnarna i ytterligare 5 minuter så de blir spröda. Låt svalna.
  13. Hacka den ljusa chokladen till fyllningen.
  14. Koka upp grädden och slå den över chokladhacket.
  15. Rör om tills chokladen löser sig. Låt svalna helt, i minst 2 timmar.
  16. Vispa sedan upp till en tjock kräm och fördela i kakformarna.
  17. Hyvla lite mörk choklad över och låt stå kallt fram till servering.
  18. Skär bort ändarna på apelsinen.
  19. Skär bort skalet och den vita hinnan.
  20. Skär fruktköttet i skivor.
  21. Snitta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda dem med socker.
  22. Strö vaniljfrön och socker över apelsinskivorna.
  23. Lägg en skiva apelsin på varje chokladkaka, strö lite guldströssel över och servera.
Recept på chokladpaj med marinerad blodapelsin
Chokladpaj med marinerad blodapelsin.

Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Allt du behöver veta om choklad

Brownie med hallonmousse och chokladganache

6 magiska efterrätter med choklad

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons