Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Beef Wellington med krossad potatis och madeirasås

14 nov, 2018 
AvRedaktionen
Beef Wellington med krossad potatis och madeirasås.
Beef Wellington är en underbar klassiker, där smördegen runt oxfilén gör den extra lyxig. Servera med krossad potatis och madeirasås.
Annons
Beef Wellington med krossad potatis och madeirasås.
Beef Wellington med krossad potatis och madeirasås.

6 personer

Oxfilé:

1 oxfilé

salt

färskmald svartpeppar

1 msk provence-kryddblandning

2 msk olja, till stekning

Svampfyllning:

250 g champinjoner

1 schalottenlök

25 g smör

1 timjankvist

1 dl vitt vin

Smördegstäcke:

500 g fryst smördeg

12 skivor parmaskinka

1 äggula, till pensling

Madeirasås:

1 schalottenlök

1 timjankvist

25 g smör, till stekning

2 dl madeira

5 dl kalv- eller oxbuljong

salt

färskmald svartpeppar

Krossad potatis:

1 kg mjölig potatis

2 msk olivolja

1 msk provence-kryddblandning

salt

färskmald svartpeppar

Till servering:

grönkålschips

Gör så här:

Pensla oxfilén med olja, krydda med salt, peppar och provence-kryddblandning. Bryn den i stekpanna på alla sidor. Ställ i kylen 11/2 timme.

Annons

Rensa och ansa svampen, hacka fint. Skala och finhacka lök. Stek löken i smör tills den mjuknat men inte fått färg, tillsätt champinjonerna och hackad timjan. Häll över vitt vin och stek tills vätskan kokat in.

Rulla ut smördegen. Lägg parmaskivor ovanpå. Bred ut svampfyllningen på parman. Pensla kanterna på smördegen med vispad äggula. Packa in köttet stramt i degen och försegla ändarna under köttet. Rispa försiktigt ett mönster på toppen. Pensla med vispad äggula och ställ i kylen 30 minuter. Stek i ugnen på 200° i 30 minuter.

Skrubba potatisen och koka i saltat vatten. Låt rinna av och lägg potatisen i en ugnsfast form. Krossa varje potatis lätt med gaffel. Ringla över olja och krydda med provence-kryddor samt salt och peppar. Grädda i ugnen på 200° i 6–8 minuter.

Skala och finhacka löken till såsen. Stek lök och timjan i smör tills löken är genomskinlig men inte fått färg. Tillsätt madeira och koka ner tills hälften återstår. Tillsätt buljong och koka ner igen tills hälften återstår. Smaka av med salt och peppar och lyft ur timjankvisten. Servera rätten med grönkålschips.

Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons