Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Bartendern tipsar: 3 goda höstdrinkar på rom

07 okt, 2016 
AvSofia Börjesson
Jimmie Hulth är bartender på en av världens 50 bästa barer. Här delar han med sig av några höstiga drinktips.
Annons

Rom förknippas ofta med somriga drinkar som mojito och daiquiri – men du behöver inte lägga romen på hyllan bara för att hösten är här. Låt i stället årstiden märkas i glasen. Rom går att variera i oändlighet och fungerar utmärkt för höstens begynnande mörker och kyla. Vad sägs till exempel om en romdrink med varm mjölk och honung?

Jimmie Hulth är bartender på Tjoget i Stockholm. Han tycker att det bästa med rom är att man inte ska vara rädd för att experimentera med spritdrycken.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– Det är ingen hemlighet att rom trivs bra med citrus, men man kan även dra nytta av romens naturliga sötma och addera lite honung eller lönnsirap för att ta fram den ännu mer, säger han.

Tycker du bäst om jamaicansk rom, sötare rom från Guatemala eller en fransk kryddig rom? Olika sorters rom kan skilja sig väldigt mycket i smak.

– En drink som jag verkligen gillar är Brooklynite. Den består utav jamaicansk rom, lime och honung. Jag brukar även addera lite angostura bitters i drinken och riva muskot på toppen för att få lite extra kryddighet, säger han.

Annons

Här tipsar Jimmie Hulth om tre romdrinkar med höstkänsla.

Bartendern tipsar: 3 goda höstdrinkar

Rom Old Fashioned. Foto: Jimmie Hulth, head bartender på Tjoget.
Rom Old Fashioned. Foto: Jimmie Hulth, head bartender på Tjoget

Rom Old Fashioned-variant

– 50 ml mörk rom

– 5 ml honungsyrup (2 delar honung och 1 del vatten)

– 2-3 droppar angostura bitters

Gör så här:

Rör drinken med mycket is tills den blivit kall, det tar ungefär 20-30 sek. Sila sedan upp över ny is i ett lowballglas, skär en apelsinzest och tryck oljorna ur skalet över drinken.

Hot Milk Punch. Foto: Foto: Jimmie Hulth, head bartender på Tjoget
Hot Milk Punch. Foto: Foto: Jimmie Hulth, head bartender på Tjoget

Hot Milk Punch

– 50 ml mörk rom

– 200-250 ml mjölk

– 15 ml honung, lönnsirap eller lite strösocker

– kryddor efter smak.

Annons

Gör så här:

Värm mjölk i en kastrull med lite honung eller vanligt socker för sötma. Krydda mjölken med kanelstång, muskot och nejlika (alterntivt kryddnejlika). Tänk på att alla kryddor är rätt potenta så börja med lite och öka efter smak. Häll sedan mjölken i ett glas med fot eller i en kopp och addera mörk rom. Krydda med lite svartpeppar på toppen.

Hot Rum Toddy. Foto: Jimmie Hulth, head bartender på Tjoget
Hot Rum Toddy. Foto: Jimmie Hulth, head bartender på Tjoget

Hot Toddy

– 50 ml mörk rom

– 200-250 ml varmt vatten

– 15-20 ml socker eller honung

– Stjärnanis, kanel, citronklyfta, apelsinklyfta och ingefära

Gör så här:

Blanda alla ingredienser. Våga prova dig fram med diverse kryddor. Serveras bäst i kopp.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons