Äntligen dags för kräftskiva – här är bästa recepten

Äntligen dags för kräftskiva – här är bästa recepten

Dilldoftande kräftor, smakrika tillbehör och en ljum och ljus sensommarkväll – här är allt som behövs för en kalasfin kräftskiva!
05 juli, 2021
0:44

Efter reklamen: Så gör du den uppfriskande drinken Sommar sour

(0:44)

Kräftskivan kan nog vara årets godaste party! Duka upp bordet med kräftor i hemgjord lag och servera med en vacker blomsterfocaccia. Vårt favorittillbehör är inget mindre än pizzan med crème fraiche, potatis och frästa kantareller – för god för att vara sann! Till efterrätt blir det en extra lyxig blåbärspaj som äts med med maräng och vaniljkräm.

Så på med hattarna och ut och njut!

Pimpade kräftor med hemgjord lag

Har du inte egna eller färska kräftor i lag så kan du pimpa frysta med den här lagen. Se till att vara ute ett dygn i förväg.

Så pimpar du kräftorna med hemgjord lag
Columbus Leth

Till 1 kg kräftor

Du behöver:

3 liter vatten
1 dl grovt salt
2 sockerbitar
Ca 1 liter lätt sammanpressade dillkronor
1 gul lök (skalad och hel)
1 flaska öl eller porter
1 kg frysta kräftor

Gör så här:

  1. Koka upp vattnet. Tillsätt salt, socker, halva mängden dillkronor, lök och öl och låt koka i 15 minuter. Ta av från värmen och låt svalna. Sila lagen och kyl den ordentligt. Halvtina kräftorna, häll av så mycket som möjligt av det gamla spadet. Lägg resterande dillkronor i botten på ett kärl som rymmer kräftorna.
  2. Lägg kräftorna ovanpå dillen och häll spadet över. Täck, ställ i kyl och låt kräftorna tina helt i spadet under natten.

Blomsterfocaccia

Sommarens stora trend serveras förstås till kräftskivan som ett mästerverk på bordet.

Bjud på blomsterfocaccia
Maria Fabricius Tegner

1 bröd

Du behöver:

12 g jäst
5 dl ljummet vatten + 3 msk
600 g vetemjöl, gärna Tipo 00
2 tsk salt
2 tsk olivolja

Topping:

1 rödlök
7 körsbärstomater
3 salladslökar
50 g urkärnade oliver
2 stjälkar rosmarin
1 tsk olivolja flingsalt

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i 5 dl ljummet vatten. Rör i mjöl och salt och knåda degen väl, gärna i maskin, i 10 minuter. Tillsätt 1 msk vatten och knåda vidare i 5 minuter. Gör om proceduren två gånger, så att du har knådat i alla 3 msk vatten och knådat i ytterligare totalt 15 minuter.
  2. Täck degen och låt jäsa till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Smörj en stor långpanna med olja och häll ut degen, pressa ut den lätt med fingrarna. Låt degen jäsa i pannan ytterligare 25 minuter och sätt ugnen på 225°.
  3. Skala rödlöken och skär i tunna skivor, som ändå sitter ihop i botten. Halvera tomaterna och salladslöken på längden. Dekorera focaccian med de olika sorters lökarna, tomater, oliver och rosmarin. Lägg lökarna så de påminner om blommor i formen. Ringla över olivolja.
  4. Grädda brödet i cirka 25 minuter tills det är gyllene och fluffigt.

Västerbottensdipp

Ljuvlig röra med klassisk smak av Västerbottensost.

6 portioner

Du behöver:

2 dl grovriven västerbottensost
3 dl crème fraiche
2 tsk hel spiskummin eller ½ tsk mald spiskummin

Gör så här:

  1. Blanda ingredienserna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer spiskummin.
Västerbottensdipp, lökdipp och dillmajonnäs
Christina Uhlin

Lökdipp

Smakrik dipp där du kan reglera hettan efter eget tycke. Vill du att lökdippen ska ha lite mer sting så använder du lite mer tabasco.

6 portioner

Du behöver:

1 purjolök
3 dl gräddfil
2 tsk lökpulver
Några droppar tabasco
Salt, nymald svartpeppar

Gör så här:

  1. Finstrimla purjolöken och rör ihop med gräddfilen och lökpulvret. Smaka av med några droppar tabasco samt salt och peppar.

Dillmajonnäs

Tillbehör som är gott till det mesta!

6 portioner

Du behöver:

1 dl vispgrädde
2 dl majonnäs
1 msk söt och stark senap
Skal och saft från ½ citron
1 dl finhackad dill
Salt, nymald svartpeppar

Gör så här:

  1. Vispa grädden och rör ihop med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.

Pizza med crème fraiche, potatis och frästa kantareller

Sensommarsmaker på en pizza, perfekt till kräftorna!

Så gör du en pizza med crème fraiche, potatis och frästa kantareller
Maria Warnke Nørregaard

4 portioner

Du behöver:

2 förpackningar färdig pizzadeg
3 dl crème fraiche
125 g mozzarella
4 potatisar
4 stjälkar timjan
salt och peppar
150 g kantareller
25 g smör

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Rulla ut pizzabotten och bred på crème fraiche. Skär mozzarella i tunna skivor och fördela över pizzabotten.
  2. Skär potatisen i lövtunna skivor, gärna med mandolin eller osthyvel. Skölj dem i ett durkslag för att få bort lite stärkelse, låt rinna av. Hacka timjan grovt. Fördela potatisen på pizzan i ett tunt lager och krydda med salt och peppar.
  3. Rensa kantarellerna och skär i mindre bitar. Fräs dem i smör i5 minuter i en stekpanna tills det mesta av vattnet dunstat bort. Krydda med salt och peppar. Fördela kantarellerna på pizzan.
  4. Grädda pizzan i ugnen i cirka12 minuter. Ta ut och servera.

Krispig rucola-sallad med citron- och dillvinägrett

Sommarens absolut godaste sidosallad, extra bra till kräftor.

4 portioner

Du behöver:

¾ dl olivolja
2 msk pressad citronsaft
½ tsk dijonsenap
½ tsk salt
½ tsk citronpeppar
1 nypa socker
½ kruka dill
100 g rucola

Gör så här:

  1. Börja med att göra citron- och dillvinägretten. Vispa ihop olivolja, citronsaft, senap, salt, citronpeppar och socker. Finhacka dillen och vänd ner. Vispa ihop ordentligt.
  2. Låt stå och dra minst 30 minuter i kyl. Skölj och torka rucola. Blanda rucola och sallad och servera genast.

Blåbärspaj med maräng och vaniljkräm

Svensk sommar i en form.

Baka en blåbärspaj med maräng och vaniljkräm
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

50 g smör
125 g vetemjöl
1 msk socker
1 äggula
15 g maränger
300 g blåbär
2 msk florsocker
1 msk majsstärkelse

Vaniljkrämsfyllning:

1 vaniljstång
4 äggulor
2 msk socker
2 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk

Gör så här:

  1. Smula ihop smör och mjöl med fingrarna. Tillsätt socker och bind ihop degen med en äggula. Packa in degen i plastfolie och lägg i kylen i 20 minuter. Sätt ugnen på 180°.
  2. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och lägg den i en smord form. Krossa marängerna och strö ut dem på tårtbotten. Vänd blåbär med florsocker och majsstärkelse och lägg dem över marängerna. Grädda i ugnen i 30 minuter.
  3. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna luftiga med vaniljfrön och socker med elvisp. Häll grädde och mjölk i en kastrull och lägg den tomma vaniljstången däri. Värm upp tills det nästan kokar. Häll den varma vätskan i en tunn stråle ner i skålen med äggvispet, vispa under hela tiden. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm försiktigt upp den tills den börjar tjockna.
  4. Låt svalna och servera tillsammans med blåbärspajen.

Recept: Timm Vladimir, Sandra Palmqvist, Linn Grubbström Foto: Christina Uhlin, Stephanie Sifvert, Columbus Leth, Maria Fabricius Tegner, Maria Warnke Nørregaard

Missa inte

Så maxar du kräftskivan – lekar, sånger och dekorationer

Tipsen som fixar en oslagbar skiva.

5 tips på vegetariska alternativ till kräftskivan

För vem säger att man inte kan ha en vegetarisk kräftskiva?

Vin till kräftor – här är drycken som passar bäst

Sugen på kräftor?