Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

9 enkla sätt att göra frukosten nyttigare

01 apr, 2019 
AvThowe Wagner Larsson
Naturell yoghurt med granola och bär.
Lyxiga helgfrukostar i all ära, men vardagsfrukostarna får gärna vara hälsosamma och enkla att göra. Så här enkelt byter du ut dina frukostvanor mot nyttigare varianter som håller dig mätt längre!
Annons

De flesta av oss börjar dagen med att få i oss något i magen. Frukost är för många en väsentlig del av dagens energiupptag men ändå äter de flesta av oss frukost på rutin. Vi äter samma frukost dag in och dag ut eftersom det är lätt, enkelt och tryggt. När var senaste gången du funderade på vad du äter – och hur det påverkar dig?

Här är några av våra vanligaste frukostar och tips på hur du kan göra dem nyttigare!

1. Chiasylt till gröten istället för vanlig sylt

Fördelar: Chiafrön är rika på bland annat magnesium, fiber, protein och omega-3. Du slipper tillsatser som traditionell köpsylt innehåller och får i dig flera nyttigheter i bären du smaksätter med.

Chiasylt med blåbär. Foto: Shutterstock
Chiasylt med blåbär. Foto: Shutterstock

2. Pannkakor med banan istället för vetemjöl

Fördelar: Att vi generellt sett bör dra ner på mängden vetemjöl i vår kost är vida känt. Bananpannkakor har däremot alla rätt: det går snabbt att göra, är enkelt att förbereda, nyttigt och hur gott som helst. Ta 2 ägg och 1 st mosad banan. Rör samman med en gaffel. Klicka ut i plättar på en upphettad och smörad panna. Servera med chiasylt eller färska bär.

Annons
Bananpannkakor med lönnsirap. Foto: Shutterstock
Bananpannkakor med lönnsirap. Foto: Shutterstock

3. Naturell yoghurt istället för smaksatt

Fördelar: De allra flesta fruktyoghurtar innehåller tillsatt socker vilket är helt onödigt att äta till frukost. Välj istället naturell yoghurt och smaksätt med färska (eller frysta!) bär.

Nyttig hallonmoothie med ingefära.
Nyttig hallonmoothie med ingefära.

4. Hemmagjord granola istället för sötad müsli

Fördelar: Det är stor skillnad på müsli och müsli. Vissa innehåller stora mängder socker medan andra är betydligt bättre. Men varför inte göra din egen och på så vis få den precis som du vill ha den? Granola är i princip samma sak som müsli fast ugnsrostad vilket många tycker ger en godare smak.

Annons
Hemmagjord granola.
Hemmagjord granola. Foto: IBL

5. Grönsaksjuice istället för fruktjuice

Fördelar: Frukt är givetvis inte onyttigt i sak, men att starta dagen med ett glas fruktjuice innebär att ditt blodsocker skenar iväg. Fruktsockret tas lättare upp i juice än om du äter en frukt. Börja istället dagen med en grönsaksjuice, full av vitaminer! Om du tycker att ett glas grönsaksjuice är svårt att vänja sig vid kanske en grönsaksshot mer är din grej?

Supergoda och nyttiga smoothies.
Supergoda och nyttiga smoothies.

6. Surdegsbröd istället för vitt bröd

Fördelar: Bröd har fått oförtjänt dåligt rykte. Med det sagt finns det nyttigare och mindre nyttiga varianter av frukostfavoriten och har du hälsan i fokus bör du välja ett bröd med nötter, frön och fullkorn. Eller varför inte ett rotfruktsbröd! Ett bra sätt att få i sig fiber redan till frukosten. Dessutom är den här typen av bröd riktigt gott att rosta.

Annons
Bagarlandslagets surdegsbröd.
Bagarlandslagets surdegsbröd.

7. Naturell keso istället för färskost med smak

Fördelar: Keso är naturligt proteinrikt och innehåller inga tillsatser. Krydda med örtsalt, basilika, chili eller varför inte citronzest?

Knäckebröd med keso. Foto: Shutterstock
Knäckebröd med keso. Foto: Shutterstock

8. Rökt lax istället för bacon till äggröran

Fördelar: Lax är rikt på D-vitamin, magnesium och selen. Dessutom innehåller den flera nyttiga fetter, bland annat omega-3, som gör dig mätt länge. Du kan även använda kalkonbacon som både är mer proteinrikt och smalare än vanlig bacon.

Annons
Äggröra med rökt lax.
Äggröra med rökt lax. Foto: Shutterstock

9. Björksocker i teet istället för vitt socker

Fördelar: Det bästa alternativet är givetvis att vänja sig av med socker i teet, men ett mellanting kan vara att byta ut det vita sockret mot björksocker. Björksocker heter egentligen xylitol och innehåller 40% färre kalorier än vanligt socker, har lägre GI-värde och är dessutom snällt mot tänderna.

Söta ditt te med björksocker. Foto: Shutterstock
Söta ditt te med björksocker. Foto: Shutterstock

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons