Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

7 steg till billigare ekologisk mat

16 okt, 2018 
AvAnna-Lena Pettersson
Vill du äta mer ekologisk mat men har svårt att få ihop det med din matbudget? Lugn, det finns sätt att få ner ekomat i matkassen utan att det blir så dyrt. Satsa på en specifik avdelning, kolla dina onödiga inköp och gräv djupt i frysen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Det går att köpa ekologisk mat utan att ruinera sig.
Det går att köpa ekologisk mat utan att ruinera sig. Foto: IBL

Vi äter allt mer ekologisk mat, det är faktiskt bara danskarna som äter mer eko än vi, och försäljningen har de senaste åren ökat med minst tio procent per år. Men fortfarande står ekomaten bara för en bråkdel av all mat vi handlar. Förra året handlade vi ekologisk mat för 26 miljarder kronor, vilket kan låta mycket, men det utgör bara mellan fyra och sju procent av den totala försäljningen hos de olika kedjorna.

Så, varför köper vi inte mer ekologisk mat? Priset är ett hinder för många och då blir det lätt så att man tänker allt eller inget och struntar i eko helt. Men det kan vara värt att försöka hitta en gyllene medelväg och få lite eko i matkassen utan att övertrassera matbudgeten.

Annons

1. En sak i taget

Du behöver ju inte gå all in på eko. Testa att byta allt i en avdelning till eko, till exempel alla grönsaker, eller alla produkter där djur är inblandade i produktionen till exempel kött, ägg och mejeriprodukter. Då är chansen också större att ekoshoppingen blir av eftersom det är lätt att komma ihåg att allt inom ett område ska bytas mot eko. Eller så gör du helt enkelt så att du börjar med de fem varor som Naturskyddsföreningen tycker är de viktigaste:

  • Kaffe
  • Bananer och vindruvor
  • Mejeriprodukter
  • Kött
  • Potatis

2. Go vego!

Ekologiskt kött är ofta rätt mycket dyrare än konventionellt framställt kött. Det blir mer ekonomiskt att leva ekologiskt om du äter mer vegetariskt. Vegetariska proteinkällor som bönor och linser har inte alls samma ekopåslag på priset som kött och är dessutom billigare i sig. Och är det miljön du tänker på när du vill äta mer ekologiskt så säger senaste rapporterna från klimatforskarna att vego är vägen till en bättre miljö, så det blir ju win-win!

Läs också: 6 anledningar att välja vegetariskt

Att köpa grönsaker i lösvikt är ett bra sätt att undvika att du köper för mycket.
Det är bättre att köpa ekologiska grönsaker i lösvikt så att du inte får för mycket.

3. Köp lösvikt

En del ekologiska grönsaker är färdigförpackade i påsar, som om man automatiskt vill ha fem palsternackor bara för att man köper eko. Försök i möjligaste mån att undvika det så att du inte blir sittande med överblivna grönsaker som du inte har någon plan för. Att kasta mat – ekologisk eller inte – är bland det dummaste och minst ekonomiska du kan göra.

Annons

4. Festa i frysen

Satsa på frysta ekologiska grönsaker. Det finns ingen näringsskillnad på frysta och färska grönsaker, och de ekologiska brukar heller inte vara mycket dyrare än andra. Dessutom slipper du problemet med att färska ekologiska grönsaker håller sämre och kan vara svåra att hinna äta upp innan de blir dåliga.

5. Blicka bortom burken

Du vet de där hyllväggarna i mataffären som är fulla av fantastiskt fina burkar och påsar med ekologiska produkter med snygga namn? Handlar du din ekomat uteslutande från de hyllorna kommer du snabbt att bli ruinerad. Här betalar du mycket för själva förpackningen och förmodligen finns det billigare alternativ.

Läs också: 5 smarta saker att göra av matresterna

Gör en boccolisoppa med krutonger av matresterna.
Gör en boccolisoppa med krutonger av matresterna. Foto: IBL

6. Kolla skillnaderna

Gå över till eko på produkter där det inte är en så stor prisskillnad mellan eko och konventionella varor. Ekologiska mejerier, gryn, bönor, linser och vissa grönsaker är inte så mycket dyrare. Kör på eko där!

7. Gör en kvittokoll

Vi lägger en stor del av våra pengar på mat, många av oss lägger halva lönen enbart på posterna boende och mat, men har du egentligen koll på vad du handlar? Ta och kolla igenom hur du handlar mat (kvittona avslöjar en hel del) och se om du kan ta bort några utgifter och kanske lägga de pengarna på ekologisk mat istället. Oplanerade inköp i mataffären utgör kanske en större andel av matbudgeten än du tror.

Läs också: 5 frukter du bör köpa ekologiska

Äpplen är en av flera frukter du alltid bör köpa ekologiska.
Äpplen är en av flera frukter du alltid bör köpa ekologiska. Foto: IBL

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons