Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

3 enkla recept på julgodis med kola, mint och pepparkaka

20 dec, 2019 
AvKatarina Mattsson
Julgodis med choklad, polkagris och pepparkaka
Mintiga bitar av choklad med smak av polkagris och After Eight, saltade chokladrutor med mjuk Dumle-kola i mitten och ljus choklad med pepparkaka och nötter. Här är julens tre bästa recept på hemmagjort chokladgodis – som är superenkelt att svepa ihop.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Videotutorial: Julgodis med polkagris och After Eight

Mintigt julgodis med polkagris, choklad och After EightBrand logo
Mintigt julgodis med polkagris, choklad och After Eight

Här är tre supergoda recept för kola-, mint- eller pepparkaksälskaren! Välj mellan smakerna: mintiga chokladbräck med polkagris och After Eight, salta chokladrutor med Dumle och tranbär, eller nötig chokladbräck med pepparkaka. Varje recept är beräknat för en hel plåt – så räkna med mycket gott. Självklart kan du göra alla tre recept på en plåt i stället för varsin om du vill hålla ner på mängden. Dela då varje receptanvisning på tre.

Så gör du salta chokladrutor med Dumle och tranbär

Salta chokladbräck med Dumle och tranbär

För en plåt behöver du:

Annons

1 000 gram ljus choklad

880 gram Dumle-kola (4 påsar med Dumle á 220 gram)

Topping: Flingsalt, tranbär och salta kringlor

Gör så här:

  1. Ta fram en plåt och bakpapper.
  2. Värm 1 000 g ljus choklad i vattenbad eller kastrull, tills den smälter. Se till att inte värma chokladen för mycket.
  3. Häll hälften av chokladsmeten på bakpapper på plåten (spara resten). Bred ut jämnt med en slickepott tills chokladen täcker hela plåten.
  4. Hacka kolorna fint. Och sprid ut dem över den mjuka chokladen.
  5. Ställ plåten i kylen tills chokladen stelnar.
  6. Häll resten av chokladsmeten över plåten och bred ut jämnt tills den täcker hela plåten.
  7. Tryck ner salta kringlor i den varma chokladen. Strö över tranbär och flingsalt.
  8. Ställ plåten i kylen tills chokladen stelnar.
  9. När chokladen stelnat, bryt den i ojämna bitar eller skär den i rutor med en kniv och servera!

Så gör du mintiga chokladbräck med polkagris och After Eight

MINTIGT JULGODIS MED POLKAGRIS OCH AFTER EIGHT

För en plåt behöver du:

500 gram ljus choklad

500 gram vit choklad

600 gram After Eight (1,5 halvt paket á 400 gram)

Topping: 300-400 gram polkagris

Gör så här:

  1. Ta fram en plåt och bakpapper.
  2. Värm 500 g ljus choklad i vattenbad eller kastrull, tills den smälter. Se till att inte värma chokladen för mycket.
  3. Häll chokladen på bakpapper på plåten. Bred ut jämnt med en slickepott tills chokladen täcker hela plåten.
  4. Lägg After Eight-bitarna sida vid sida på plåten och låt dem sjunka ner i den ljumma chokladen.
  5. Ställ plåten i kylen så att chokladen stelnar.
  6. Värm 500 gram vit choklad. Häll den smälta chokladen över plåten. Bred ut jämnt med slickepotten tills chokladen täcker hela plåten.
  7. Lägg polkagrisen i en genomskinlig plastpåse och krossa den med en brödkavel.
  8. Strö ut polkagriskrosset över den vita chokladen
  9. Ställ plåten i kylen tills chokladen stelnar.
  10. När chokladen stelnat, bryt den i ojämna bitar och servera!

Så gör du nötig chokladbräck med pepparkaka

nötig chokladbräck med pepparkaka

För en plåt behöver du:

Annons

1 000 gram ljus choklad

700 gram pepparkaka

Topping: Pistagenötter, mandel och russin

Gör så här:

  1. Ta fram en plåt och bakpapper.
  2. Värm 500 g ljus choklad i vattenbad eller kastrull, tills den smälter. Se till att inte värma chokladen för mycket.
  3. Häll hälften av chokladsmeten på bakpapper på plåten (spara resten). Bred ut jämnt med en slickepott tills chokladen täcker hela plåten.
  4. Lägg pepparkakorna i en genomskinlig plastpåse. Krossa pepparkakorna med en brödkavel till små bitar.
  5. Häll pepparkakskrosset jämnt över plåten och låt det sjunka ner i den ljumma chokladen.
  6. Ställ plåten i kylen tills chokladen stelnar.
  7. Häll resten av chokladsmeten över plåten och bred ut jämnt tills den täcker hela plåten.
  8. Hacka nötterna, mandel och russinen. Strö sedan ut blandningen jämnt över plåten över den varma chokladen.
  9. Ställ plåten i kylen tills chokladen stelnat.
  10. När chokladen stelnat, bryt den i ojämna bitar och servera!

Tips: Låt fantasin flöda när du väljer topping!

Om du inte gillar nötter eller frukt kan du byta ut mot en topping med Non stop och vit choklad. Tänk pepparkakshus!

Du behöver gröna och röda Non stop och 100 g vit choklad.

Hacka Non stopen, strössla sedan ut den över plåten.

Värm upp chokladen långsamt tills den smälter.

Häll den smälta chokladen i en spritspåse och dra smala diagonala streck över plåten.

Videojournalist, videoredigerare, videofotograf: Katarina Mattsson

Läs mer:

Gin & Tonic spetsad med glögg – så gör du årets juligaste GT
Perfekt för glöggfesten! Blossa släpper eget glubbel
Blossa glögg 2019 – så smakar årets upplaga

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons