Kladdkaka med Dumleskum och hallon

Recept på kladdkaka med Dumleskum och hallon

Choklad, hallon och kola. Bjud på lyxig kladdkaka med Dumleskum och hallon. Garnera med hallonpulver.
12 februari, 2020

6 portioner

Kladdkaka:

100 g smör

2 ägg

1 ¾ dl (160 g) strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl (125 g) vetemjöl

4 ½ msk (25 g) kakao

1 knivsudd salt

Dumleskum:

2 ½ dl vispgrädde

160 g Dumlekolor

1 knivsudd salt

Garnering:

80 g Dumlekolor

Ev några hallon

1 tsk frystorkat hallonpulver

Gör Dumleskummet så här:

  1. Värm grädden i en liten kastrull till strax under kokpunkten.
  2. Sänk till låg värme och lägg ner Dumlekolorna i den varma grädden.
  3. Rör med en slickepott tills kolorna helt smält ner.
  4. Rör ner lite salt.
  5. Slå upp den ljumma kolagrädden i en skål.
  6. Täck med plastfolie och låt stå kallt i minst 6 timmar, eller över natten.

Gör kladdkakan så här:

  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Klä botten på en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en liten kastrull, låt svalna helt.
  4. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt med elvisp.
  5. Rör ner vetemjöl, kakao och salt i äggmassan.
  6. Tillsätt det smälta smöret och rör till en glansig, sammanhållen smet.
  7. Fyll formen med smet och grädda i ugnen i 20–25 minuter.
  8. Kakan ska vara lite ogräddad i mitten så grädda den inte för länge.
  9. Låt svalna ovan ett ugnsgaller och låt sedan stå kallt minst 6 timmar före servering.
  10. Vispa upp Dumlegrädden med elvisp till en luftig massa.
  11. Fyll en spritspåse med skummet och och spritsa små toppar över kakan.
  12. Halvera några Dumlekolor och strö dem och de hela kolorna, hallon och hallonpulver över kakan före servering.
Recept på kladdkaka med Dumleskum och hallon

Kladdkaka med Dumleskum och hallon.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen

Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Festlig kladdkaka – med 8 olika toppingar

Drömmig chokladkladdkaka med hallon

Bjud på vår allra godaste kladdkaka