Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Saker du ska undvika när du bråkar med din partner

02 sep, 2020 
AvMikaela Alex
Onödiga bråk
Hur ni bråkar kan avgöra om ni kommer att hålla som par eller inte. Här är fyra saker du i allra möjligaste mån bör undvika – om du vill att ni blir sams igen.
Annons

Alla par bråkar någon gång ibland. Det är helt naturligt och betyder inte att ni automatisk kommer att separera. Men det finns en mängd olika sätt att hantera ett bråk, och för att det inte ska ge långvariga men gäller det att ni kan respektera varandra – även när ni bråkar.

Vissa vill hellre fly konflikter och undviker därför oenigheter så långt det går, vilket kan leda till att man istället går runt och är missnöjd med något. Andra går ”all in” och är av en mer offensiv bråksort som inte räds en konfrontation här och nu.

Men vilken typ du och din partner än är, så finns det vissa misstag ni båda bör undvika att göra i stridens hetta. För vissa saker kan man aldrig ta tillbaka.

Bråka om en sak åt gången

Att samla på sig en hel lista med saker som gjort dig arg eller irriterad och ta upp vid ett och samma tillfälle riskerar att göra bråket mycket större och allvarligare än det var från början. Kom ihåg att det inte är en rättegång – du behöver inte radda upp alla bevis du har. Hur skulle du själv känna om din partner plötsligt avfyrar tio saker hen inte gillar att du gör eller gjort? Kanske att ni inte passar ihop trots allt, eller att du måste inta försvarsställning? Eller åtminstone väldigt sårad och attackerad.

Annons

Generalisera inte

Att använda så pass bestämda ord som ”aldrig” eller ”alltid” innebär att du cementerar ett faktum. Men är det verkligen så att din partner aldrig tar hand om tvätten – eller gör hen det bara mer sällan än du? Semantik, men håll dig till sanningen när ni bråkar.

Att säga så här innebär också att du diskrediterar din partner allt gott hen gör i relationen, vilket kommer göra att den andre känner sig orättvist behandlad. Beteendet kallas kognitiv filtrering, att du bortser från de bra sidorna.

Försök istället att fokusera på den enskilda händelsen.

Var respektfull

Att kalla sin partner obsceniteter är aldrig konstruktivt och är fullkomligt respektlöst. Du ska inte behöva acceptera det från din partner, och inte hen från dig. Du kan aldrig ta tillbaka den typen av kommentarer, och att du var arg i stunden gör ingen skillnad. Kom ihåg att respekten ni har för varandra är grunden för ert förhållande, och försök att fokusera på händelsen eller beteendet du är missnöjd med när ni bråkar.

Annons

Säg ingenting du inte menar

Det här är det värsta du kan göra i ett bråk – om du inte verkligen menar det. Att hota med att göra slut eller säga att du vill skiljas kommer att skapa sprickor i relationen som kanske aldrig läker igen. Det kan också skapa en oro i din partner som kan få hen att tänka ”tänk om hon/han gör slut nu” – en tanke som kanske sen alltid finns där. Kanske vågar den andra framöver inte vara ärlig med saker av oro för att du ska vilja skiljas.

Åter igen: Fokusera på det du verkligen är upprörd över, istället för att kasta ur sig vad som helst för att såra eller skrämmas.

Och kom ihåg att ingen är perfekt – inte heller du. Någon gång kommer det vara du som har gjort fel och även om det sitter djupt inne så är det bästa att helt enkelt säga förlåt. Lycka till!

Källa:Health

Foto: Vänner/NBC

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons