Ny tjänst hjälper dig ta reda på lägenhetens slutpris – innan budgivningen

Stockholms bostadsmarknad har länge varit känd för att vara överhettad. Med låga utgångspriser på lägenheter som sedan säljs för rekordpriser är det inte konstigt att många är osäkra över vilket slutpris en lägenhet faktiskt får. Det har Nooks tagit fasta på när de lanserar tjänsten Slutprisgeneratorn, en tjänst som ger ett mer verkligt svar direkt – innan budgivningen ens har startat.
04 maj, 2017

I Stockholm är det inte ovanligt att lägenheter på samma adress och med liknande förutsättningar säljs för helt olika priser. Givetvis gör detta att lägenhetsspekulanter tycker det är osäkert att veta vad ett objekt slutligen kan landa på.

Genom en ny tjänst, Slutprisgeneratorn, går det att se just detta. Det är bostadsstartupen Nooks som med hjälp av offentlig data om Stockholms bostadsrättspriser har kunnat utveckla en tjänst som visar på ett mer verkligt slutpris. Allt du behöver göra är att mata in mäklare, området i Stockholm utgångspris och kvadratmeter.

– Med ett bostadsköp står du inför ditt livs största affär och du vet inte ens hur du ska räkna givet utgångspriserna. Många går på visningar de aldrig skulle gått på om de visste vad slutpriset faktiskt blev. Vi gjorde därför en ordentlig analys som visade att det många gånger var stora skillnader mäklare emellan och byggde vår tjänst utifrån just det. Vi vill inte bara förändra processen för hur bostäder köps och säljs, vi vill också ge folk bättre förutsättningar att fatta beslut på, säger Isabella Arningsmark, VD för Nooks.

Det statistiska underlaget till Slutprisgeneratorn grundar sig på den information som mäklare själva redovisat till booli.se under de senaste 18 månaderna.

Så här funkar Slutprisgeneratorn:

1. Gå in på Slutprisgeneratorn.se.

2. Fyll i mäklare, området i Stockholm, utgångspriset samt kvadratmeter. Välj därefter ”Räkna ut slutpriset”.

3. Slutpriset som räknas fram är en indikation som grundar sig på historisk data från sålda bostäder från den mäklaren i den storleken, i det området och med det utgångspriset och visar på ett ungefär vad en bostad kan komma att sluta på.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: