Ny studie: Mammor och döttrar har det starkaste känslomässiga bandet

Ny studie: Mammor och döttrar har det starkaste känslomässiga bandet

Ingen förstår dig lika väl som din mor och förklaringen sitter i hjärnan, menar forskare. De känslomässiga likheterna mellan mamma och dotter är allra starkast.
27 maj, 2018

Har du någonsin upplevt att din mamma kan se precis hur du mår – utan att du behöver säga något? Eller känner du rentav att du börjar bli en ny version av din mamma? Ny forskning visar varför vi kan känna så – och det är inte något konstigt alls.

En färsk amerikansk studie, publicerad i Journal of Neuroscience, visar nämligen på stora likheter i viktiga områden i hjärnan hos mammor och döttrar. I studien, som gjordes för att se om depression och andra psykiska sjukdomar har någon koppling mellan mammor och döttrar, deltog 35 friska familjer.

Döttrar ärver delar av hjärnan från sina mammor

Forskare gjorde i sin tur MRT–röntgen som visade att mammor och döttrar har snarlik anatomi i den delen av hjärnan som styr känslorna. Det handlar framför allt om områdena hippocampus, som hanterar minnet, och amygdala, som reglerar känslor, intryck och reaktioner. Det skulle kunna förklara varför mamma alltid tycks förstå precis vad du känner.

”Associationen var betydligt större än den mellan mor och son, far och dotter samt far och son”, skriver forskarna i rapporten. Det betyder att kvinnor är mer benägna att förstå och relatera till sin mammas känslor, och vice versa.

Studiens huvudförfattare Fumiko Hoeft är imponerad av resultatet som är det allra första i sitt slag.

– Vi brukar skämta om att ärva envishet men vi har aldrig sett kopplingen så tydligt i hjärnan tidigare.

Med andra ord bör du kanske överväga att ringa din mamma – eller din dotter! – nästa gång du känner dig ledsen. Det lär inte finnas någon som är bättre lämpad att relatera till dina känslor – eller veta precis vad du går igenom.

 

Källa: Country Living 

Läs mer:

Vid den här åldern börjar du bli som din mamma

11 saker du aldrig ska säga till en nybliven mamma

Nu är det vetenskapligt bevisat! Din syster gör dig till en bättre människa

6 stora fördelar med att ha en syster