Fotbolls-VM är igång! 19 milstolpar för damfotbollen

Fotbolls-VM är igång! 19 milstolpar för damfotbollen

Fotbolls-VM i Frankrike har just startat och vi har en fantastisk turnering att se fram emot. Vi har sneglat bakåt i tiden och spanat in viktiga händelser som har format damfotbollen vi ser idag.
07 juni, 2019

Nu drar äntligen sommarens stora idrottsfest igång, fotbolls-VM. Svenska landslaget är på plats i Frankrike och laddar för sin första match nu på tisdag.

Så varför tapetseras inte hela landet med blågula flaggor och varför kläs inte alla barnen i landslagsdräkter redan nu för att ladda? Jo, för att det är damerna som spelar. Men trots att mediebevakningen är mindre, liksom ersättningarna till spelare och ledare, så har det hänt mycket positivt inom damfotbollen från start och fram till idag. Många viktiga steg har tagits för en mer jämlik fotboll, vi har listat 19 sådana steg.

1914–1918

Första världskriget. De manliga brittiska fotbollsspelarna åker till fronten och kvar hemma är kvinnorna som nu tar över fotbollsarenan och drar fullsatta läktare med över 50 000 åskådare. När kriget tar slut och männen kommer hem, fortsätter publiken att strömma till damernas matcher. Det löser det engelska fotbollsförbundet genom att 1921 förbjuda kvinnor att spela på arenorna.

1971

Förbudet mot damfotboll på arenorna i England upphävs. Ja, det dröjde 50 år innan beslutet upphävdes och kvinnorna återigen fick spela. I Sverige hade man inte ett faktiskt förbud, men inställningen var densamma.

1973

Första SM-titeln för damer delas ut och Öxabäck IF kammar hem titeln. Det är inte förrän 1988 som damallsvenskan bildas och före det hade de svenska mästarna på damsidan korats genom en mästerskapsturnering, likt ett VM.

1973

Landslaget bildas och samma år spelas första officiella landskampen mot Finland som spelas på Åland och slutar 0–0.

1975

Sverige får sitt första fotbollsproffs. Det är Lena Olovsson som byter klubb och blir målvakt i italienska Sisal AFC.

1980

”Årets fotbollstjej” börjar årligen utses. 1990 tar Svenska Fotbollsförbundet över och börjar, tillsammans med Dagens Nyhter, dela ut Diamantbollen. Första pristagare är Eva Zeikfalvy från Malmö FF. Guldbollen, som delas ut till Sveriges bästa manliga fotbollsspelare, har delats ut sedan 1946.

1984

Det första Europamästerskapet spelas och Sverige vinner guld efter en tvådelad final som spelas mot England på nya Ullevi i Göteborg och i engelska Luton.

1987

Internationella fotbollsförbundet Fifa beslutar att genomföra ett fotbolls-VM för damer. Nyligen avlidne Lennart Johansson, som då var ordförande i Svenska Fotbollförbundet kommenterar det med att det ‘är ett definitivt erkännande för damfotbollen’.

1991

Det första världsmästerskapet i fotboll för damer spelas i Kina. Sverige tar brons efter en match om tredjeplats mot Tyskland som de vann med 4–0.

1995

Fotbolls-VM spelas på hemmaplan och intresset är rekordstort med slutsålda matcher som resultat. Tyvärr blev Sverige utslaget i gruppspelet.

1996

Under Olympiska spelen i Atlanta är fotboll för damer för första gången med som en gren. Tyvärr ingen succé för svenska laget som åkte ut i gruppspelet.

1999

VM-finalen mellan USA och Kina, som spelas i Los Angeles ses på plats av rekordpublik på över 90 000 personer.

2000

Mittfältaren Tina Nordlund tar emot Diamantbollen och säger i sitt tacktal att hon tycker att det är kul att få vara i TV. ”Det är inte så ofta man som kvinnlig fotbollsspelare får vara det”. Talet väcker mycket stor uppmärksamhet och debatten om ojämlikhet inom fotbollen tar fart.

2003

Fotbolls-VM spelas i USA och Sverige tar sig ända till final. Den finalen är en riktigt idrottsklassiker som drar TV4:s högsta tittarsiffror någonsin när 3,8 miljoner svenskar bänkar sig för att se Sverige spela mot Tyskland. Tyvärr förlorar de finalen, men silverhjältarna tas emot eskorterade av JAS-plan och en brakfest i Kungsträdgården i Stockholm. Spelaren Therese Sjögran säger i TV4-dokumentären Vår historia – en blågul fotbollskrönika att det var nu damfotbollen fick sitt riktiga genombrott.

2004

För första gången kan vi se kvinnliga fotbollsspelare från landslaget på svenska frimärken.

2007

Världsmästerskapen i Kina blir det första mästerskapet för damer där det utgår prispengar.

2018

Norska Ada Hegerberg blir den första kvinna att få ta emot det prestigefyllda priset Ballon d’Or. Glädjen förtas en smula av att galans värd, DJ:en Martin Solveig, tar tillfället i akt och frågar om hon kan twerka i samband med att hon tar emot priset. Han möts som tur är av kraftig kritik efteråt.

2018

Fifa klubbar igenom en rejäl höjning av prispengarna på VM från 135 miljoner till 455 miljoner. Ett smolk i den glädjebägaren är förstås att avståndet till herrarna bara ökar när deras prissumma höjs från 3,06 miljarder till 3,3 miljarder.

2019

Första året som Fifa betalar ut ersättning till klubbarna som har spelare med i VM. Däremot är herrarnas ersättning 30 gånger högre.

Foto: TT

Källa: TV4, SvFF, BBC

 

Läs mer:

VM-damerna hyllas med statyer – nu ska kvinnor synas mer

Jimmy Durmaz skänker hela sin bonus till damfotbollen

Så gick det till när kvinnor fick rösträtt i Sverige