Därför blir bakfyllan värre med åldern

Därför blir bakfyllan värre med åldern

”När jag var 18 kunde jag festa flera dagar i sträck och ändå klara tentorna utan problem” tänker du och blänger argt mot din spegelbild. Vad hände? Lugnt, allt har en vetenskaplig förklaring.
15 juli, 2016

Blir du också förvånad varje gång du vaknar dagen efter? Du dricker två glas Merlot och känner att du nog kommer vara pigg och fräsch imorgon eftersom du ”tog det så lugnt”. Inte då. Morgonen efter vaknar du, skallebank, ögon som svider och en trötthet som aldrig släpper. Orättvist eller hur? Inbillar du mig eller har det blivit värre med åren? Inbillning, nej. Fakta, ja.

Science is Us i New York Magazines undersökte saken för att ta reda på vad det egentligen är som gör att man blir mer bakfull ju äldre man blir.

Det finns flera orsaker. Ju äldre vi blir desto lägre blir antalet enzymer i levern som jobbar för att bryta ner alkoholen. I slutändan stannar alkolen kvar längre i våra kroppar ju äldre vi blir och gör då också att till exempel huvudvärken håller i sig längre. Ett lägre antal enzymer gör också att kemiska ämnet acetaldehyd, som är det som gör att vi mår skit, stannar i kroppen längre.

Och som om det inte vore nog. Hela vårt immunsystem blir sämre med åldern vilket också påverkar hur snabbt våra kroppar läker.

Så läxan att ta med sig från det här är: så länge du är runt 20-30, passa på att njut. Det kommer bara att bli värre med åren!

Foto Universal Pictures