ANNONSSAMARBETE MED HBO NORDIC

8 TV-serier som förändrade våra liv – på riktigt

De bästa serierna är de som får oss att tänka till och se på oss själva, världen och vår omgivning med nya ögon. Här är de numera legendariska serierna och de senaste seriesnackisarna som lämnat avtryck långt efter sista rutan.

The Handmaid’s Tale – en mardrömslik varning

Foto: HBO Nordic

Få serier har engagerat emotionellt och skapat diskussion på samma sätt som The Handmaid’s Tale. I det dystopiska dramat har USA blivit Gilead – en totalitär religiös terrorstat där mänskliga rättigheter är djupt begränsade, i synnerhet kvinnors. Vi får följa huvudkaraktären June och andra fertila kvinnor som kommit att bli Gileads ägodelar med ett enda syfte – att bära och föda barn åt de styrande männens fruar.

The Handmaid’s Tales premiss engagerade från första stund och tvingade oss att fundera och fråga oss själva vad som skulle kunna hända om det demokratiska samhälle vi ibland tar för givet hotas. Serien öppnade upp för diskussioner om vår frihet och rätt till våra egna kroppar – vilket på många sätt gått hand i hand med den politiska debatten de senaste åren. Att serien kontinuerligt ger blinkningar till vår samtid där aborträttigheter ifrågasätts och nyfascistiska vindar blåser allt starkare i världen har gjort serien än mer legitim och skrämmande. Till viss mån har serien varit en ögonöppnare och en varnande berättelse om vår värsta mardröm.

Se hela serien här!

The Sopranos – Även en maffiaboss kan ha ångest

Foto: HBO Nordic

Med The Sopranos började enligt många en ny era av välproducerade tv-draman som vi i dag tar för givet. Serien som följer maffiabossen Tony Sopranos liv med gangsteruppgörelser och familjeliv om vartannat bröt ny mark. Soprano var inte den maffia-stereotyp vi blivit vana att se porträtterad tidigare. Han fick panikångestattacker, gick till psykolog regelbundet och kämpade ständigt för att behålla sin relevans som såväl maffiaboss som hängiven familjefar. Att en huvudkaraktär, i detta fall dessutom en gangster, tampades med mentala problem i ett stort tv-drama var 1999 (då serien hade premiär) rätt revolutionerande.

Det visade att ångest oftast inte syns på utsidan och att även en maffiaboss kan kämpa med frågor om livets mening. Serien visade människans många nyanser i spektrumet mellan gott och ont. Och för första gången någonsin presenterades tittaren för den så kallade anti-hjälten som vi hejade på trots sina brister – vilket var startskottet för en ny tid av berättande.

Se hela serien här!

EUPHORIA – EN SAMTIDA TONÅRSSKILDRING

Foto: HBO Nordic

Euphoria slog ner som en bomb förra hösten med sin skoningslösa skildring av tonårslivet i kontrast till det vanliga high school-dramat vi blivit vana att se. För första gången någonsin kablades en tonårsserie ut för den stora massan som visade den nakna, ibland nattsvarta verkligheten för dagens ungdomar. I Euphoria skildras tabubelagda ämnen på löpande band. I serien får vi följa huvudkaraktären Rue och hennes klasskamrater i en värld där våld, slutshaming, nakenbilder och psykisk ohälsa är vardag. Det sistnämna får vi ta del av på olika sätt genom såväl huvudrollen Rue som tampas med drogmissbruk och depression men även vännen och transpersonen Jules som lider av könsdysfori och ätstörningar.

Den nakna skildringen går också igen i Euphorias föredömliga representation med HBTQ-personer och personer av annan bakgrund i huvudrollerna. Med allt detta som grund blev Euphoria en viktig påminnelse om hur samtiden faktiskt ser ut, men också en ögonöppnare om hur den autentiska serien är framtiden – även om sanningen ibland är lite obekväm.

Se hela serien här!

Sex and the City – Sexuell frigörelse och den moderna vänskapen

Foto: HBO Nordic

Med Sex and the City utforskades och hyllades kvinnlig sexualitet för första gången på bästa sändningstid – samtidigt som den introducerade oss för den nya självständiga kvinnan med vännerna som ledsagare i livet. Visst var det ett nöje i sig att se Sex and the City för karaktärernas outfits, avundsvärda townhouses och spännande liv bland Manhattans elit. Men det var vänskapen och samtalsämnena som skapade igenkänning och som samtidigt inspirerade oss till att bryta upp från gamla kvinnonormer.

Serien omkullkastade kvinnorollen och gav legitimitet till den framgångsrika kvinnan i trettioårsåldern som ännu inte träffat Mr. Right. Även om kampen att hitta honom var ständigt närvarande var det aldrig seriens huvudsyfte. I serien är istället vännerna allt i en tillvaro som kantas av förälskelser, karriär, relationsproblem och sex. Situationer som alltid ses från kvinnans perspektiv vilket var både banbrytande och befriande.

Se hela serien här!

Game of Thrones – Ritade om kartan för fantasygenren

Foto: HBO Nordic

Få serier har haft en sån monumental inverkan på såväl populärkulturen som snacket i fikarummen under 2010-talet som Game of Thrones. Serien har kommit att förändra tv-serien som fenomen och öppnade upp dörren för vår tids lägerelds-tv med allt vad fanteorier, meme-vänliga citat och gastkramande scener innebär.

Game of Thrones omdefinierade vad som är möjligt att göra i en serie och drog ständigt undan mattan till tittarnas förundran, men också förvåning. I universumet som är Game of Thrones gick älskade huvudkaraktärer alltid osäkra, onda blev goda och vice versa – och väntan på nästa stora chock var ständigt närvarande. För första gången någonsin nådde även en serie i fantasygenren långt utanför subkulturen, mycket tack vare att seriens ryggrad trots allt alltid var de komplexa karaktärerna och relationerna mellan dem.

Se hela serien här!

Big Little Lies – När systerskapet triumferar

Foto: HBO Nordic

Dramat Big Little Lies blev en stor snackis när den hade premiär 2017 – och det var inte för att serien hade en imponerande Hollywood-ensemble eller ett fantastiskt soundtrack – utan för de svåra frågor som behandlas i serien. Serien, som kretsar kring en grupp välbärgade hemmafruar med ett till synes perfekt liv tar i kontrast till lyxen upp tuffa ämnen som sällan synts i den kontexten.

I Big Little Lies avhandlas sexuella övergrepp, mobbning och våld i nära relationer vilket porträtteras på ett verklighetstroget sätt. Detta tack vare att de kvinnliga karaktärerna tillåts vara mångfacetterade, istället för de kvinnliga arketyper vi är vana att se på tv och film. Serien visar också hur vi kvinnor, med våra olikheter och erfarenheter, kan hjälpa varandra i just sådana svåra situationer. Styrkan i systerskapet är ibland starkare än allt annat och visar hur långt vi kan vara villiga att gå för våra vänner.

Se hela serien här!

Vänner – Familjen vi själva valt

Foto: ©2021 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc. TM & © Warner Bros. Entertainment Inc. All rights reserved.

Vänner gick i bräschen för sitcom-eran och kommer för alltid att vara mångas sinnebild av äkta vänskap. Att bo i en stor lägenhet vid Central park och att ha tid att tillbringa otaliga timmar på kafé må ha känts få förunnat – men karaktärerna, känslorna och vänskaperna gick alltid att relatera till. I serien får vi följa karaktärernas stapplande steg i vuxenvärlden med allt vad det innebär av att göra karriär och hitta den stora kärleken. En omvälvande tid i livet tittaren kunde känna igen sig i – oavsett om man lämnat den, var mitt i den eller på väg in i den.

Vänner kom att influera de sena 90-talets och tidiga 00-talets sitcom – men också tittarens syn på vännerna som någonting mer än just bara vänner. Serien introducerade oss för första gången för idén om vännerna som den familj som vi själva har valt. Att kompisgänget dessutom består av både män och kvinnor med olika personligheter visade också på en intressant dynamik likt den man har i en familj.

Se hela serien här!

The Jinx – En tvist som förändrar allt

Foto: HBO Nordic

Ibland överträffar verkligheten dikten. I true crime-dokumentären The Jinx som följer Robert Dursts liv över flera decennier berättas en historia för bra för att kunna vara påhittad. Durst kommer från en mycket välbärgad fastighetsfamilj från New York vars liv kantats av, vad han själv benämner som otur och förbannelse – men som i själva verket handlar om att han under sitt liv stått anklagad för hela tre mord.

Mordgåtan i sig och Durst som person fick oss att häpna och förundras – och utfallet av dokumentären fick oss att förstå kraften i dokumentären som sådan. I dokumentärens slutminuter får tittaren även uppleva en vändning som saknar motstycke i genren – vilket satte ribban för true crime-deckaren för all framtid och som ledde till faktiska konsekvenser i det verkliga livet, vilket få andra dokumentärer kan ta åt sig äran för.

Se hela serien här!

Har du missat några av serierna ovan eller vill du återuppleva en favorit på nytt?

Ta del av serierna på HBO Nordic här