5 saker du aldrig ska säga till din syster

22 jun, 2020 
AvLovisa Svedlund
Mary-Kate och Ashly Olsen står på ett tåg som barn
Även om du älskar henne av ditt hjärta kan man ibland bli arg, avundsjuk eller bara inte tänka sig för. Här är fem saker du aldrig ska säga till din syster om du vill behålla er fina relation.
Annons
Anders Hansen om Vinter i P1
Anders Hansen om Vinter i P1

Din syster är ofta en personen du kanske tar för givet. Hon vet allt om dig – och det är till henne du kan ringa i alla lägen.

Men samtidigt som du kan dela allt med din syrra finns några saker som faktiskt kan vara klokt att inte säga till henne. Oavsett om det handlar om att inte såra hennes känslor, uttrycka din avundsjuka eller skapa onödiga konflikter er emellan – här är fem tips på saker du aldrig borde säga till henne.

1.. ”Det här borde du göra!”

Ofta är det till dig din syster vänder sig först för råd om stora och små saker i livet. Men mest uppskattade är faktiskt goda råd när man själv har bett om dem. Att erbjuda din syster råd innan hon ens frågat kan vara lite känsligt – och inte alltid uppskattat.

– När du pratar med dina syskon, stoppa din lust att berätta för dem vad de borde göra och inte göra. Kom ihåg att du inte kan kontrollera tankar, känslor och handlingar hos andra. Du är bara ansvarig  för vad du själv säger, och hur du säger det, säger relations-och familjepsykologen Rachel McCrickard till sajten Best Life.

Annons

2. ”Du borde inte ha gjort så.”

Till samma kategori hör också att inte kritisera din syster hursomhelst. Det är såklart viktigt att kunna vara ärlig med sitt syskon men det betyder inte nödvändigtvis att du måste komma med anklagelser eller kritik om hennes val i livet. Psykologer menar att det kan vara bättre att förklara hur det som din syster gör får dig att känna, genom att använda en fras likt ”När du gör såhär, blir det på det här sättet för mig”.

3. ”Ditt liv är mycket bättre än mitt”

Att jämföra sig med sin syster är vanligt – och helt naturligt. Ni har ju vuxit upp tillsammans och alltid sett vad vad den andra gör och hur det går. Det behöver inte vara fel att se upp till ett syskon men att däremot ständigt jämföra sig kan vara ohälsosamt. Att säga saker som att ”Jag borde ha tränat lika mycket som du” eller ”Du har ju mycket högre lön än mig” sätter din syster i en obekväm situation, samtidigt som du placerar dig själv i en offersits.

Malia and Sasha Obama
Systrarna Malia and Sasha Obama ger alltid sken av att ha en fin relation.

På Best Life citeras Sofia Robiosa som skrivit boken The Bussiness of Marriage:

– Att jämföra sig med varandra kan splittra en relation. Det skapar en bild av att en person är överlägsen den andra, och det bidrar inte till närhet.

Annons

4. ”Kommer du ihåg när du gjorde sådär mot mig?”

Det är helt naturligt att man i en familj och mellan syskon, bråkat genom åren. Även om det är viktigt att alla får komma till tals när man löser konflikter krävs också att du och din syster släpper gamla konflikter. Någon gång måste ni förlåta varandra och lägga grälen bakom er. Undvik därför att ta upp sådant som ni faktisk har kommit över i er relation – det riskerar bara att ni båda mår sämre.

5. ”Våra föräldrar gillade alltid dig bäst”

Varje familj är unik. Att det finns små nyanser av favorisering, eller att en förälder lägger mer tid eller energi på något av barnen kan förekomma. Föräldrar är inte alltid perfekta personer – och kan göra det här helt utan att veta om det. När man blir äldre är det dock viktigt, menar psykologer, att man tar ansvar för sin egen självkänsla och sitt mående. Nu är du inte längre beroende av dina föräldrar och får istället öva på att ge dig själv den kärlek som du behöver. Istället för att anklaga ditt syskon för att hon fick mer uppmärksamhet då, försök fokusera på vad som kan stärka er relation idag.

Annons

Inspiration: Bestlife 

Foto: TT 

LÄS MER: 

Annons