Annons

Annons

Lider du av social fobi – nytt svenskt dataspel kan bli din räddningDet är svårt att våga ta hjälp för någon med social fobi – det här kan vara lösningen.

En och en halv miljon svenskar lider av social fobi – en hissnande siffra. Social fobi är oerhört jobbigt och kan ha en negativ inverkan på livet då man känner en överdriven rädsla för att få andras uppmärksamhet. Risken att göra bort sig kan få den med social fobi att helt avstå sociala sammanhang.

LÄS OCKSÅ: 4 SAKER SOM LIKNAR DEPRESSION – MEN INTE ÄR DET

Det kan vara oerhört svårt att söka hjälp eftersom man ofta har en överdriven respekt för auktoriteter – i det här fallet är läkare. Dagens Nyheter skriver att det tar i genomsnitt nio år för någon med social fobi att söka professionell hjälp.

Annons
Gilla ELLE på Facebook

Men nu kanske räddningen kommer. Lichen Ma, doktorand i psykologi, ligger bakom ett dataspel där tanken är att sänka tröskeln för att våga kontakta vården. Hela spelprojektet bygger på en studie där det visat sig att människor med social fobi har lättare att fokusera på negativa ord och ansiktsuttryck. Neutrala signaler tolkas ofta som negativa hos dessa människor.

LÄS OCKSÅ: 5 UDDA SAKER SOM KAN TRIGGA EN DEPRESSION

Med ett par VR-glasögon på sig och en dosa i handen ska man därför utföra olika uppgifter i den här virtuella världen. Samtidigt som man gör det ser man ansikten med olika uttryck, både neutrala och kritiska. Utmaningen för spelaren är att fokusera på uppgiften och inte ansiktena.
– Tanken bakom spelet är att träna bort denna automatiserade ovana hos personer med social fobi, att omprogrammera hjärnan, berättar Lichen Ma för Dagens Nyheter.

Än är inte spelet ute på marknaden men kanske kommer sjukvården att använda sig av det i framtiden? Vem vet.

LÄS OCKSÅ: TECKEN PÅ ATT DU ÄR DEPRIMERAD – MEN INTE VET OM DET

Det här är social fobi
Social ångest innebär att man är rädd för att hamna i situationer med andra människor där man riskerar att känna sig bortgjord eller granskad. Rädslan kan leda till att man undviker att umgås i sociala sammanhang. Typiska tankar kan vara att ”Jag gör bort mig”, ”Tänk om det syns” eller ”Vad ska alla tro?”. Det kan kännas som att man så snabbt som möjligt måste fly från platsen för att slippa den obehagliga situationen. (Källa: Vårdguiden)

Symptom
* Du börjar skaka.
* Hjärtat slår snabbt eller hårt.
* Du blir torr i munnen.
* Du rodnar, blir varm eller känner dig kallsvettig.
* Du får en klump i magen eller känner dig yr eller svag i musklerna. (Källa: Vårdguiden)

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

 

(0)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
 

Annons

Laddar