Annons

Annons

Lena Dunhams starka ord om beslutet att operera bort sin livmoderEfter att ha kämpat med endometrios i ett decennium tog Lena Dunham beslutet att låta operera bort sin livmoder. Nu berättar hon öppet om det tuffa beslutet i en personlig text.

I den sista säsongen av Girls fick vi följa en gravid Hannah, men fiktionen kommer aldrig att bli verklighet för skådespelaren och regissören Lena Dunham, 31. I en öppenhjärtig text på Vogue.com berättar hon om sitt beslut att låta operera bort sin livmoder:

Annons

”Jag vet det lika intensivt som jag vet att jag vill ha en bebis: att något är fel på min livmoder. Jag känner det, djupt specifikt men ändå obekräftat, trots så många prover och medicinsk dialog. Jag känner att livmodern jag har fått är defekt.”

Läs också: Lena Dunham akut till sjukhus – tvingades åka direkt från Met-galan

Beslutet kom efter att hon kämpat med endometrios i tio år. I sin text beskriver hon hur smärtorna tilltog ytterligare i augusti förra året och att hon i flera månaders tid försökte handskas med smärtan genom att prova flertalet smärtbehandlingar, massage och akupunktur. Till slut bad hon sin läkare om att få genomgå en hysterektomi, en operation för att ta bort livmodern.

”Jag skriver in mig på sjukhuset och meddelar att jag inte lämnar förrän de får slut på smärtan eller tar bort min livmoder”, skriver hon.

Efter operationen fick hon sina misstankar bekräftade. Förutom endometrios hade hon flera andra problem i livmodern, bland annat retrograd menstruation som ledde till att hennes mensblod hamnade i magen.

Läs också: Lena Dunhams kryptiska besked om framtiden för Girls

Lena Dunham berättar vidare att hon fysiskt läker väl, men att det psykiska är svårare, eftersom all kraft gick åt att få sin smärta erkänd och att hon då varken hade tid att känna sorg eller rädsla inför valet hon var tvungen att ta.

Hon beskriver även hur hon handskas med insikten att hon aldrig kommer kunna vara gravid och att hon inte släppt tanken på att bli en mamma en dag, oavsett om det blir biologiska barn med hennes ägg eller en adoption.

”Men jag ville ha den där magen. Jag ville veta hur nio månader av fullständig samhörighet känns. Jag var menad för jobbet, men jag klarade inte av arbetsintervjun. Och det är okej, det är det faktiskt.”

Läs hela Lena Dunhams text på Vogue.com här.

Foto: IBL

(48)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”
– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”
– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar