Annons

Annons

Lördagsläsning: Bioaktuella Peter MagnussonEn lyckad man 2012 – vad är det? Peter Magnusson vet exakt. Själv uppfyller han inte något av de kriterierna. Hans kvalifikationer ligger på ett annat plan som kommer oss kvinnor till godo mycket mer …

Annons

av MARIE-LOUISE MARC  foto STELLA PICTURES

OM PETER MAGNUSSON:

Ålder: 37 år.

Yrke: Skådespelare, manusförfattare.

Bor: I Vasastan i Stockholm.

Flickvän: Njo …

Utbildning: En avbruten bachelor i film från Los Angeles, San Francisco och London som ämnas avslutas före 50. ”Jag hattade mest runt och åkte skidor.”

Aktuell: Med filmen En gång i Phuket.

Han står där i motljus, fint solbränd och med rutor på magen, och ser förväntansfull ut. Mot honom kommer tjejen han vill ha, som han gjort bort sig så gruvligt inför och som han nästan gett upp hoppet om. Hon börjar gå allt fortare emot honom, han möter henne småspringande. Tar henne i sina armar. De kysser varandra till toner av smäktande stråkar …

Strupen snörps ihop och jag sväljer så hårt att det kommer ett glurpläte.

Jag bara älskar romantiska komedier!

– Jag med, replikerar Peter Magnusson blixtsnabbt. Det är knappt man vågar säga det, men jag är tokig i skiten!

Med ett leende lutar han sig fram, letar i fickan och fiskar upp en dosa portionssnus. Jag rafsar fram mina Nicotinell och så sitter vi där jämnhöga på nikotin och romantiktörst.

Peter Magnusson har gjort en ny film, En gång i Phuket, i sin personliga favoritgenre och precis som i hans förra, Sommaren med Göran, har han både skrivit manus och spelar huvudrollen: Sven, en vanlig svensk kille som en dag får nog av jobbet som karriärcoach och bestämmer sig för att ”bara göra det”, förverkliga sina drömmar, åka till Thailand, skriva en bok, i bästa fall bli kär … Hans resa förgylls av diverse karaktärer som David Hellenius som den tribaltatuerade expatsvennen och dykinstruktören, Jenny Skavlan som den norska backpackflummaren och roliga Frida Westerdahl som den blaserade småbarnsmamman.

●     ●     ●

Peter drar sig inte för att odla klichéartade typer med humor och hög igenkänningsfaktor. Under vår intervju är vi omgivna av andra typer: kostymklädda affärsmän och sofistikerade turister i vackra Cadierbaren på Grand hôtel. Vi skålar i isvatten för den vackra utsikten och undrar om vi är ufon som gillar romantiska komedier. Ibland kan man få för sig att det är i det närmaste tabu. Peter har en klar uppfattning om varför.

– Så här är det: Folk definierar sig mycket genom sin filmsmak. Man ska tycka om en viss typ av film för att visa att man är en smart, beläst och intellektuell människa och där platsar inte den romantiska komedin. Den andas för mycket positivism, går i dur och slutar lyckligt, det är inte fint. Man är rädd för att blotta nån sorts lättsamhet och att folk ska tro att man – ve och fasa – är ytlig.

– Själv är jag helt svältfödd på det där, säger han. Och även uppväxt med det. Mina favoritfilmer var Tillbaka från framtiden. Och – den ultimata romantiska komedin – highschoolfilmen Can’t buy me love med Patrick Dempsey som jag såg när jag var 14, 15 år.

Han slänger ena jeansbenet över det andra och sippar på isvattnet.

– Kort sagt bottnar hånandet av romantiska komedier i folks ängslighet för att inte vara rätt. Fast jag tror att alla innerst inne gillar det, fastslår han.

Och efter kort eftertanke:

– Utom kanske Ruben Östlund. I alla fall att döma av hans filmer.

Yster över att få möta en sådan romcom-fantast undrar jag om han är en ­romantiker även privat. Nu får han något vaksamt i blicken.

– Beror på vad du menar.

Man kan ju ha en romantisk syn på livet, föreslår jag.

– Ja, det vill jag påstå att jag har. Däremot om du menar en gammal gängse klichéartad bild med tända ljus och picknickkorg på Djurgården är det direkt oromantiskt. Så ooriginellt. Romantik för mig är när det finns nåt speciellt mellan två människor – en bubbla. En romantisk måltid kan ske på en pizzeria i Mönsterås.

Romantikern i Peter kan ibland vara förklädd till humorist, komiker och ibland kronprinsessan Victoria i sketcher i Hellenius hörna. Jag letar efter likheter med kronprinsessan, men den tjocka bruna kalufsen och antydan till skäggstubben lämnar inga ledtrådar. I sin t-tröja och mörka jeans ser han ut som en vanlig trevlig kille i sina bästa år.

– Jag kan ha cyniska sidor också för all del, men ibland kan det hänga ihop med den romantiska sidan, det kan vara ett försvar. Man kan vara en garderobsromantiker som skyddar sig med en cynisk aura. Men när man kommer ut på dojan kommer det fram …

●     ●     ●

Han skrattar korthugget. Säger att han tycker att den delikata romantiken inte är lämpad för offentlighetens ljus. Han värjer sig mot hur folk vräker på med myspysbilder på Facebook och vill visa upp sina nysnutna ungar, uppsluppna middagar och sin förträffliga vardagsromantik. Det ger honom rysningar.

– Det finns en sorts uppdämt behov av att visa upp att man lyckats få tag i den här härliga karln eller snygga tjejen. Jag är dålig på sånt.

Har du någon tjej då?

Peter ser ut att tänka efter och svaret kommer med en lätt fördröjning.

– Njo.

Vem är det?

– Kan vi inte nöja oss med njo? säger han och blir fåordig.

Jag undrar hur hans relations-cv ser ut. Nu sätter han sig på tvären på stolen.

– Inte så mycket att prata om. Det är klart jag har haft relationer, vissa längre, vissa kortare, några få långa.

Vad är långt för dig?

– Fyra fem år. Det är mitt rekord, säger han och ser nästan urskuldande ut.

Relationsmässigt är det lätt att identifiera sig med Peter, eller i alla fall med hans filmkaraktär Sven i En gång i Phuket och de dråplig­heter livet utsätter honom för och hans hopp om att träffa den stora kärleken. Det kanske är så att Peter Magnusson har en väl utvecklad känsla för vad kvinnor vill ha för det är mest kvinnor som gillar romantiska komedier.

– Jag tror så här, säger Peter, att kokar man ner alla bekymmer livet handlar om – man vill förverkliga sig, göra karriär, få barn – handlar det enligt mitt sätt att se det i slutändan alltid om mänskliga relationer och kärlek. En kärleksrelation som är besvarad – det är få saker som slår det. Att känna trygghet i en relation är det alla eftersträvar. Och en romantisk komedi är som en metafor för ens drömmar. Det slutar oftast lyckligt och hur det går sen … skit detsamma. Här och nu känns det bra.Det inger hopp.

Själv är han 37 och vill absolut få barn, säger han.

Jag undrar om killar också känner av den biologiska klockan.

– Ja, eller kanske snarare den sociala klockan när alla ens kompisar sitter med familj och barn. Det bottnar i det där gamla klassiska behovet: man vill vara som alla andra. Man vill inte vara ett freak liksom, en konstnärsfarsa vid 55, hu, men jag känner ingen stress. Jag hoppas att sädesvätskan räcker några år till.

I filmen ger han sig i kast med konststycket att skriva en roman om den nya mansrollen – i verkligheten kan han konstatera att mans­rollen fått en deluxe­prägel.

– Det finns en bild som samhället skapat: en lyckad man i dag har fru – gärna en snygg – två barn och helst villa i Bromma, möjligen Täby, men helst Bromma. Folk jobbar ihjäl sig för att fixa det som är status. Status är inte att vara 45 år och singel.

●     ●     ●

Själv är Peter uppväxt i Brommas mest pittoreska del Äppelviken, med mamma och pappa som drev Eden hotell på Sturegatan som sedermera blev Lydmar hotell. Från 13 års ålder gjorde Peter allt från att jobba som piccolo, i receptionen, i köket – till att kasta ägg från taket ner på bilarna på gatan. Driftigheten var stor i nedre tonåren och inkluderade allt från att på första fyllan klättra upp i en 60 meter hög radiomast i Stavsnäs till att utforska de ihåliga gångarna under Tranebergsbron där det visade sig bo hemlösa människor.

– En gång snodde vi nycklarna till mammas Ford escort och körde in till stan på ettans växel eftersom jag inte visste hur man växlade. Jag nådde knappt ner till pedalerna och hade mössa och solglasögon för att ingen skulle känna igen mig vilket alla så klart gjorde. En granne larmade och jag åkte dit – som alltid.

Han säger att han haft tur som överlevt alla gånger han testat gränser. Och att han nog skulle bli rätt sträng själv som förälder. När det nu blir. Om det blir.

– Jag har ju faktiskt varit i lägen när det har varit en reell möjlighet, men av olika skäl har jag känt att det inte varit rätt.

Har roliga killar lättare att få tjejer?

– Ingen aning, jag kan bara utgå från mitt liv och mina relationer och vilka som vill ha mig och inte. Men okej, jag ska svara på frågan. När kvinnor pratar om vad de vill ha för män säger de att humor är viktigt, det är en sån grej man säger och som tjejer tror att de premierar, men i slutändan kommer det längre ner på listan. Trygghet och stabilitet kommer före, ingen vill ha en hoppjerka. De vill ha en man som är lite karl, pekar med hela handen.

Peter pekar med hela handen åt höger och låter tvärsäker.

– Alla tjejer gillar en rolig kille, men till altaret går man med nån som är trygg.

Men hallå, låt oss reda ut begreppen här. Även killar säger att de vill ha en självständig kvinna, gärna med humor …

– Nej, nej, det är bullshit! säger Peter och fäktar avvärjande med båda armarna. Killar vill inte alls ha en självständig kvinna. Några få kanske. Nej, killar vill ha nån som de kan lita på till hundra procent. Snygga tjejer har hög status, men det skrämmer många män, för det är farligt att vara ihop med en sådan för alla drar i henne. Därför väljer män ”trygga Lotta”, en mjuk, mysig, omhändertagande kvinna … Det är gamla klassiska 1800-talskvaliteter som gäller.

Ironin är tydlig. Plötsligt blir han full i skratt.

– Jag kan säga så här och nu låter det som om jag lider av högmod och total narcissism, säger han och tar liksom sats. JAG söker nämligen en självständig kvinna, i motsats till alla andra. Här sitter jag och har dömt ut alla män i hela Sverige, men JAG tycker det är roligt med roliga kvinnor. Det är svårt att hitta för det är en egenskap som inte premieras hos tjejer. Att vara rolig är mannens jobb. Även om det i sig inte banar väg till kvinnornas hjärtan.

Han bekräftar sin tes med ett exempel från filmens värld som ligger nära till hands.

– När män tittar på film och pratar om vem man skulle vilja vara, då säger man inte Adam Sandler eller Jim Carrey, utan Tom Cruise eller Brad Pitt. Frågar man kvinnorna vem de vill ha säger de samma sak, det är ingen som säger … Robert Gustavsson.

En timme in på intervjun slår vi till med en kopp kaffe. Och ett påslag nikotin.

Vi konstaterar att det inte är så lätt att vara man i dag – inte ens en rolig man. Men Peter Magnusson kan se humorn i det.

– Jag har svårt för när det blir för allvarligt, säger han. Som på gymmet där alla står gravallvarliga och spänner sig.

Han suckar.

– Vi är ju bara små medelmåttor allihop, egentligen. Jag blir nervös när allt tas på för stort allvar och man inte kan skratta.

I David Hellenius har han hittat sin själsfrände och perfekta sparringpartner. De har känt varandra i tio år och dyker ideligen upp i varandras produktioner.

Har ni en pakt att ge varandra jobb?

– Nej, men vi gillar att jobba ihop och eftersom vi känner varandra så väl går det så lätt, vi behöver ingen startsträcka. Det kan annars vara svårt när det handlar om humor. David och jag umgås även privat.

●     ●     ●

Klockan är kvart i tre och Peter ska till sitt nya kontor, tolv kvadrat i Vasastan som han delar med producenten Martin Persson som han gjorde den fina allvarsamma tv-serien Blomstertid med och även Stockholm–Båstad.

– Sex kvadrat var har vi. Är det för stort, tycker du? Det är skönt, för hemma kan jag inte jobba, får inget gjort.

Peter sätter på sig en rejäl störtkruka till cykelhjälm, som en jätte­champinjon, det ser rätt komiskt ut bland alla kostymnissarna på Cadierbaren.

– Vad duktigt, säger jag och nickar mot ”champin­jonen”.

För första gången under intervjun mulnar han till. Irritationen i rösten är påtaglig.

– Så där säger alla! Precis som om jag vore 15 år! Cyklar man har man hjälm, det är väl inget att snacka om!

Kul – och klok. Brommaslyngeln har blivit vuxen.

De fyra huvudpersonerna i En gång i Phuket: Susanne Thorson, Peter Magnusson, David Hellenius och Jenny Skavlan.

(0)
(0)
Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
 

Annons

Laddar