Annons

Annons

Just nu-boken: ”Norra Latin”Hon skrev succésviten Engelsforstrilogin tillsammans med Sveriges skräckmästare Mats Strandberg. Nu ger Sara Bergmark Elfgren ut sin första roman på egen hand.

Av Annah Björk & Susanna Strömquist

Norra Latin är en spänningsroman som utspelar sig i nutid på ett estetprogram i Stockholm. Tamar kommer från Östersund och drömmer om att bli skådespelare. Hon flyttar till Stockholm för att gå på ett av Sveriges bästa teaterprogram, som finns på Norra Latin. Hon hamnar i samma klass som Clea som är född rakt in i kultureliten och redan har en karriär.

Annons

– Böcker var min första kärlek, teater var min andra. Jag har alltid varit fascinerad av skådespeleriets och teaterns värld. Den har något magiskt och mystiskt över sig, och samtidigt kan den vara väldigt hård och innehålla riktigt obehagliga maktstrukturer, berättar Sara Bergmark Elfgren.

Varför utspelar boken sig på Norra Latin, en skola som i verkligheten är nedlagd?

– Jag tycker att det finns något intressant med byggnader som har byggts för ett specifikt ändamål, och sedan upphör den verksamheten men byggnaden står kvar. Som författare tänker jag hela tiden ”tänk om”, och då är det frestande att föreställa sig ”tänk om Norra Latin hade fortsatt vara en skola”.

Vad är det med spänning/fantasy som du fastnat för?

– Jag gillar fantasy i många olika former, men jag är särskilt förtjust i när det övernaturliga får krocka med socialrealism. När jag var ung gick jag ofta och fantiserade om att världen skulle visa sig vara mer magisk än den verkar. I Norra Latin har jag försökt få fatt på både det lockande och det skrämmande som finns i den tanken.

3 x världens bästa spännings-romaner enligt Sara:

1. Wylding Hall, 
av Elizabeth Hand
– Bandet Windhollow Faire spelade 
in en legendarisk skiva på slottet 
Wylding Hall, men vad hände egent-
ligen med sångaren Julian Blake?

2. Girls on fire, 
av Robin Wasserman
– En melankolisk och brutal skildring av en vänskap mellan två tonårstjejer i en amerikansk småstad på nittiotalet.

3. Hemmet, av Mats Strandberg
– Ett hemsökt boende för dementa, behöver jag säga mer?

Norra Latin kommer 
ut på Rabén & Sjögren den 20 oktober.

(44)
(0)
Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar