Annons

Annons

Högkänslig? Så hanterar du din ångest – 7 tipsEtt aktivt sinne som ständigt snappar upp intryck gör dig kreativ, omtänksam och empatisk – men du blir också extra utsatt för ångest.

De flesta av oss har haft ångest någon gång i livet. För många är det en flyktig känsla som sällan förekommer, medan andra tvingas kämpa med det dagligen.

Personer med högkänslighet (HSP) drabbas ofta. Är du en av dem? Tänk på dessa 7 saker nästa gång ångesten kommer!

LÄS OCKSÅ: 9 TECKEN PÅ ATT DU ÄR EN HÖGKÄNSLIG PERSON

1. Se ångesten som en del av dig

Försök att se din ångest som en gåva istället för ett negativt karaktärsdrag. Du är trots allt född med ett annorlunda nervsystem och upplever ett fantastiskt spektrum av känslor och intryck som genomsnittet saknar. Ibland är känslorna smärtsamma och läskiga, men de är en del av dig.

2. Det går över

Alla våra känslor är tillfälliga! Om fem minuter, en halvtimme eller en timme är ångesten kanske borta, trots att du just nu föreställer dig en hemsk situation som gör det svårt att se ljust på tillvaron. Det är obehagligt, men det är inte farligt – och det går över!

3. Dina katastroftankar är bara tankar

Som högkänslig är din livliga fantasi en otrolig tillgång, men samtidigt är det en förmåga som föder riktigt mörka tankar när du mår som sämst. Stanna upp när du fokuserar på allt som kan gå fel. För vad har egentligen hänt? Oavsett hur skrämmande så är dina tankar inte verkliga, utan bara något som din hjärna föreställt sig.

4. Prata med någon du håller av

Aldrig känner man sig så ensam som när ångesten slår till med full kraft. Ändå drar du dig undan från omgivningen för att inte vara ”jobbig” eller skapa problem. När du isolerar dig blir ångesten ofta värre, även om det sista du vill är att prata om den med någon. Att få stöd – eller bara sällskap – från en nära vän kan göra stor skillnad.

LÄS OCKSÅ: 8 VANLIGA MISSUPPFATTNINGAR OM HÖGKÄNSLIGA PERSONER

5. Sätt tydliga gränser i dina relationer

Du är mycket mottaglig för andras sinnesstämningar och är en god lyssnare när vänner vill tala ut, men att ständigt axla den rollen är extremt dränerande. Sätt ner foten om en nära relation bara skapar mer ångest för dig. Särskilt narcissister kan vara rentav skadliga för HSP-personer. Du måste inte lösa alla andras problem hela tiden!

6. Varva ner på ditt sätt

Ensamtiden är superviktig för dig som högkänslig. Då kan du koppla av och återhämta dig från vardagens stress och krav. Se till att fokusera på dig själv under den här stunden. Vad får dig att må bra? En egen avkopplingsritual ökar ditt välmående och förebygger också att ångesten kommer krypande.

7. Glöm inte att andas

Få kontroll över din snabba och ytliga andning med ett par djupa och långsamma andetag. Att bara andas rätt hjälper verkligen!

MER OM HSP:

9 TECKEN PÅ ATT DU HAR ETT HÖGKÄNSLIGT BARN

TECKEN PÅ ATT DU ÄR EN HÖGKÄNSLIG PERSON

SAKER EN HÖGKÄNSLIG PERSON BEHÖVER FÖR ATT MÅ BRA

Foto: IBL 

Annons
Gilla ELLE på Facebook

Källa: Upworthy, Mindbodygreen

(141)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar